Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Naar de huisarts? Vrouwen krijgen vaak een andere behandeling dan mannen

vrouwen-andere-behandeling-huisarts-dan-mannen.jpg

In de geneeskunde wordt er nog vaak te weinig gekeken naar het verschil tussen het mannen- en vrouwenlichaam. Zo hebben vrouwen bij een hartaanval bijvoorbeeld vaak andere klachten, dan de standaard klachten die we hierbij kennen en gebaseerd zijn op het mannenlichaam. Maar dat is niet het enige. Uit onderzoek blijkt namelijk dat als vrouwen met klachten bij de huisarts aankloppen, zij vaak een andere behandeling krijgen dan mannen. 

We leggen je uit wat je hierover moet weten. 

Vrouwen krijgen vaak een andere behandeling bij de huisarts 

Uit een onderzoek van Aranka Ballering, promovendus aan de Rijksuniversiteit Groningen, naar gender- en geslachtsverschillen bij veelvoorkomende lichamelijke klachten, blijkt dat vrouwen vaak een andere behandeling krijgen bij de huisarts dan mannen. Aan het AD vertelt Ballering dat de conclusie duidelijk was. Als mannen bijvoorbeeld met hoofdpijn of rugpijn bij de huisarts komen worden zij vaker doorverwezen naar een specialist dan vrouwen. Volgens Ballering is dat verschil in behandeling mogelijk wel terecht zijn. Er is bij vrouwen met een lage rugpijn op een echo of röntgenfoto bijvoorbeeld minder vaak iets te zien, waardoor vrouwen mogelijk ook minder vaak doorverwezen worden. 

Vrouwen communiceren klachten anders 

Promovendus Illona Plug die aan de Radboud Universiteit en het Radboudumc in Nijmegen onderzoek doet naar de communicatie tussen patiënten en hun huisarts, stelt dat dit verschil in behandeling tussen mannen en vrouwen ook met een verschil in communiceren te maken kan hebben. Het stereotype beeld is dat vrouwen veel praten en vaker woorden als ‘ik denk’ en ‘misschien’ gebruiken, terwijl mannen over het algemeen directer communiceren en hun gesprekspartner vaker onderbreken. Toch blijkt dat verschil in communicatie in de praktijk volgens Plug vaak niet zo groot. Of dit dus een van de reden kan zijn dat vrouwen bij de huisarts anders behandeld worden, dat blijft lastig te zeggen. 

Lees ook:
Herkenbaar? Een op de vijf Nederlanders vermijdt de huisarts uit schaamte voor intieme klachten

Mannenlichaam is de standaard in geneeskunde

Volgens Ballering is een belangrijke factor voor dat verschil in behandeling dat het mannenlichaam in de geneeskunde nog steeds de standaard is. Hierdoor kunnen bepaalde symptomen, kwaaltjes en klachten verschillen bij mannen en vrouwen. Zo denk je bij symptomen van een hartaanval misschien direct aan een druk op de borst, terwijl dat vooral voor mannen een teken is. Vrouwen kunnen bijvoorbeeld ook pijn in de kaak krijgen. Omdat de medische wereld nog zo sterk is gebaseerd op het mannenlichaam zou dit ook een oorzaak kunnen zijn waarom er bij diagnostische test, zoals een röntgenfoto, bij vrouwen minder vaak een diagnose kan worden gesteld. Hoewel er wel steeds meer bewustzijn komt voor de verschillen tussen mannen en vrouwen, blijkt het toch dat er nog veel ruimte voor verbetering is.

Bron | AD
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant