Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Artsen staan versteld: vrouw overleeft 6 uur durende hartstilstand

vrouw-hartstilstand.jpg

In een Spaans ziekenhuis heeft zich een heus wonder voorgedaan. Een 34-jarige vrouw is daar namelijk hersteld na een hartstilstand van zes (!) uur. Volgens de artsen gaat het om de langste hartstilstand ooit bekend in Spanje.

De vrouw werd gereanimeerd als gevolg van ernstige onderkoeling.

Sterke daling lichaamstemperatuur

Audrey Mash (34) kwam samen met haar man op 3 november in de Catalaanse Pyreneeën in een sneeuwstorm terecht en raakte ernstig onderkoeld. Rohan, haar man, merkte tijdens lunchtijd dat Audrey vreemd begon te praten. Kort daarna stopte zij met bewegen en raakte ze bewusteloos. Toen de reddingsdiensten ruim twee uur later arriveerden, was de lichaamstemperatuur van Audrey nog maar achttien graden Celsius (ter vergelijking: een normale lichaamstemperatuur ligt rond de 37 graden).

Geen ademhaling of hartslag

Toen Audrey bij aankomst in het Vall d’Hebron-ziekenhuis in Barcelona geen teken van leven meer gaf, dacht Rohan dat ze was overleden: “Ik kon geen ademhaling of hartslag meer voelen.” Artsen hebben direct een machine ingezet die gespecialiseerd is in het afnemen van bloed bij patiënten en opnieuw zuurstof in het bloed kan inbrengen. Zes uur later – toen de lichaamstemperatuur van Audrey weer dertig graden Celsius was – schakelden de artsen de defibrillator in en schoot haar hart weer in werking.

Lees ook: er worden vaker hartoperaties uitgevoerd dan nodig (en dít is het gevolg)

“Uitzonderlijke zaak”

Dokter Eduard Argudo spreekt van een ‘uitzonderlijke zaak in de wereld’: “Het leek alsof ze dood was, maar we wisten dat Audrey wegens onderkoeling een kans had op overleven.” Audrey zelf is erg verbaasd over de aandacht die haar zaak heeft getrokken. Tijdens een persconferentie afgelopen donderdag in het ziekenhuis, liet ze weten dat zij zich “niks van het weekend kan herinneren.” Gelukkig maakt ze het goed, op een gebroken borstbeen en gevoelloze handen na. Sterker nog: “Ik hoop snel weer aan het werk te kunnen”, laat ze weten tijdens een persconferentie.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | The Guardian
Beeld | iStock

Ook interessant