Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Suïcidale vrouw (26) belt naar 113, met een dramatisch gevolg

zelfmoordpreventielijn-113-0900-0113-margriet.jpg

Wat gebeurt er als je belt naar de zelfmoordpreventielijn 113? Nou, niks, want dit nummer bestaat helemaal niet. Dat ondervond ook een 26-jarige vrouw, die er nu niet meer is. 

Een groot misverstand met een dramatisch gevolg.

0900-0113 zelfmoordpreventielijn

Wat als de vrouw wél wist dat ze niet naar 113, maar naar 0900-0113 moest bellen? Ze heeft maar liefst drie keer naar 113 gebeld, vertelt haar stiefvader aan RTV Noord. “Dat kutnummer werkt niet”, appte ze volgens hem nog naar een vriendin, die het berichtje de volgende ochtend pas las. Toen was het al te laat. De vrouw werd door de politie dood aangetroffen in haar woning.

113 doorschakelen

“Als iemand op het randje staat en 113 niet werkt, is dat de druppel”, aldus de stiefvader, die wil dat er actie wordt ondernomen om anderen dit lot te besparen. “Zorg ervoor dat het een gratis nummer wordt en dat je automatisch naar de zelfmoordpreventielijn wordt doorgeschakeld als je 113 belt.”

Ministerie grijpt in

Het ministerie van Volksgezondheid is op dit moment druk in beraad over de zelfmoordpreventielijn. Komt er inderdaad een automatische doorschakeling van 113 naar het juiste nummer, of moet er misschien een bandje worden afgespeeld waarin naar het juiste nummer wordt verwezen? Enfin, gelukkig is iedereen het erover eens dat er met spoed iets moet veranderen.

113.nl

Denk jij aan zelfmoord, of ken je iemand die kampt met suïcidale gedachten? Bel (anoniem) naar 0900-0113 en/of ga naar 113.nl, waar je (anoniem) kunt chatten met één van de medewerkers. Ook kun je daar online therapie krijgen en een zelfhulpcursus volgen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | RTV Noord
Beeld | iStock

Ook interessant