Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Vrijwillig je eigen risico verhogen? Dat levert steeds meer op

vrijwillig-je-eigen-risico-verhogen-dat-levert-steeds-meer-op.jpg

Nu de laatste maand van het jaar is begonnen kijken veel mensen naar hun huidige zorgverzekering en naar die van volgend jaar. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om je eigen risico vrijwillig te verhogen. Wij leggen je uit hoe dat werkt en welke voordelen het met zich mee kan brengen.

Zo kan jij deze maand makkelijker kiezen of je je eigen risico gaat verhogen.

Zo werkt het eigen risico

In Nederland kennen we een verplicht eigen risico van 385 euro per jaar. Dat is het bedrag dat je eerst zelf moet betalen over zorg uit de basisverzekering, voordat je een vergoeding van de verzekering krijgt. Denk je dat je volgend jaar waarschijnlijk weinig zorg uit de basisverzekering nodig hebt? Dan kun je dit eigen risico bedrag vrijwillig verhogen. Dat gaat in stapjes van 100 euro, tot maximaal 885 euro. Hoe hoger je het bedrag van het eigen risico zet, hoe meer premie je bespaart. En je kan wel tot 336 euro per jaar besparen.

Een stijging 

Bas Knopperts, zorgexpert bij Independer legt uit hoe het bedrag dat je kunt besparen de afgelopen jaren is gestegen. “We zien vooral bij de minder bekende merken dat het verhogen van het eigen risico steeds meer loont. Twee jaar geleden zagen we nog dat je maximaal 300 euro korting kon krijgen als je het eigen risico tot 885 euro verhoogde. Nu is dat bij verzekeraar Zorg en Zekerheid al 336 euro per jaar.”  

Lees ook:
Wat weet je over zorgverzekeringen? Test je kennis met deze quiz

Zo werkt het vrijwillig eigen risico

Het bedrag dat je jaarlijks kunt besparen is de afgelopen jaren dus gestegen. Maar hoe werkt het vrijwillig verhogen van je eigen risico dan precies? Eigenlijk is het gewoon een rekensom. Maak je gebruik van zorg vanuit de basisverzekering, dan betaal je altijd de eerste 385 euro zelf. Dit geldt voor één kalenderjaar. Verhoog je dat tot 885 euro, dan moet je dus 500 euro op de bank hebben staan. Als je namelijk onverwacht wél veel zorgkosten maakt kan dat oplopen tot maximaal 500 euro die je uit eigen zak moet betalen. Maar je krijgt wel een korting van 336 euro, dus het kost je dan feitelijk 164 euro. Als je niet boven de 385 euro eigen risico uitkomt, dan heb je dus 336 euro verdient. “Dat is dus zeker het nadenken waard. Want als je niet verwacht hoge kosten te maken, dan kan het je honderden euro’s opleveren”, zegt Knopperts. 

Minder bekende merken

Maar volgens Knopperts kun je ook kijken naar de minder bekende merken van bekende zorgverleners. Menzis en VGZ geven de verzekeraars bijvoorbeeld 180 euro korting bij een maximaal eigen risico. Maar onder hun goedkopere merken is dat flink hoger. Zo is Anderzorg een merk van Menzis, waarbij je jaarlijks 288 euro extra korting krijgt. En bij Bewuzt van VGZ is dat 240 euro per jaar. Dat zijn redelijk grote verschillen binnen dezelfde zorgverzekeraar. 

Een flink bedrag

Uit de berekeningen van Independer blijkt juist bij de minder bekende merken het verhogen van het eigen risico meer is gaan lonen. Zo was de korting bij Bewuzt in 2020 nog 15 euro per maand en nu is dat 20 euro. Bij de Zorg en Gemak Polis van Zorg en Zekerheid is het voordeel het grootst: 28 euro per maand. Twee jaar geleden was dat nog 22 euro. Als je geen gebruik maakt van zorg, bespaar je op jaarbasis 336 euro, een flink bedrag dus.

Strijd tussen de minder bekende merken

Opvallend is dat het bij de grote merken juist andersom gaat: daar wordt de korting juist afgebouwd. Bij a.s.r gaat de korting voor een maximaal eigen risico met 5 euro per maand omlaag. Hetzelfde geldt voor de Menzis-basisverzekering. “Je zou dit kunnen zien als een strijd tussen de minder bekende merken om de gezonde en vaak jonge klant”, zegt Knopperts. 

Bij veel verzekeraars kun je ook het eigen risico in stapjes verhogen. Dan krijg je bijvoorbeeld per 100 euro een korting. Tot en met 31 december kun je bij je verzekeraar het eigen risico nog aanpassen. Nog niet helemaal zeker of je je eigen risico wel of niet moet verhogen? Gebruik dan deze handige adviestool van Independer. 

Bron | Independer
Beeld | Getty Images

Ook interessant