Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Vrije tijdsbesteding van vroeger en nu

vrijetijd-hoofd-jpg.jpg

vrijetijdGeneraties terug hebben mensen op straat gepleit voor vrije tijd. Regeringen hebben miljarden geïnvesteerd in industrialisatie en automatisering zodat onze werklast minder zou worden en de arbeidsweek korter zou duren. Iedereen droomde ervan. Vroeger werkten de armen voor de rijken, maar in de toekomst zou de techniek werken voor iedereen. Iedereen zou zich dan rijk kunnen voelen en het gevoel hebben alsof ze levenslang op vakantie waren. Vrije tijd vinden we nog steeds belangrijk. Maar hoe gaan we nu met onze vrije tijd om? Halen wij nog steeds het beste uit onze vrije tijd?

Hoe brachten onze grootouders hun vrije tijd door? Waarschijnlijk heel anders dan wij dat doen. Dat komt onder andere door de komst van televisie. Daardoor gaan mensen anders om met hun vrije tijd. De radio krijgt daardoor ook al minder aandacht dan in haar beginperiode. Veel mensen kunnen nog niet zonder radio. Ze luisteren tijdens het opstaan, in de auto, op het werk of studie. Radio zorgt nog steeds voor informatie en amusement.

Door de komst van de televisie pakken we ook minder snel een boek. Als u de hele dag al heeft gewerkt is het zo verleidelijk om vermakelijke programma’s te kijken op televisie. We lezen nog steeds wel boeken, maar een stuk minder dan vroeger. Vooral jongeren lezen niet zo veel. Dat komt ook doordat er de laatste jaren veel meer manieren bij gekomen zijn om de vrije tijd door te brengen. Iedereen is bijvoorbeeld wel lid van één of meerdere sport- of hobbyclubs. Tevens wordt het aanbod van informatie via de tv en de computer steeds groter. Onder andere vinden jongeren de informatie die de tv of computer biedt veel interessanter dan wat in boeken staat.

Toch zijn er nog zat lezers in dit televisietijdperk. Onder de jongeren vinden we de lezers vooral op het hogere en wetenschappelijk onderwijs. Bij oudere generaties lezen er veel mensen die op zijn minst middelbaar onderwijs hebben gevolgd. Opleidingsniveau heeft bij die generaties iets minder invloed op de wil om te lezen. Toch is een boek lezen een andere beleving dan televisie kijken. Het CBS toont aan dat wij veel en langdurig televisie kijken. In 1950 wordt door de gemiddelde Nederlander nog geen kwartier per week naar de beeldbuis gekeken. In 1990 brengt de Nederlander al elf uur per week voor de tv door.

We kregen steeds meer vrije tijd. Tijd voor het gezin en bovendien voor je zelf! Helaas hebben we minder vrije tijd sinds Jan Peter Balkenende premier werd van Nederland. Volgens het kabinet moesten we meer en langer werken om de vergrijzing tegen te gaan. Veel mensen zitten in hun vrije tijd veel achter het internet en op chatboxen. Dat is dan goed te combineren met hun werk. Gelukkig zijn er nog steeds mensen die gaan sporten of zelfs een goed boek uit de kast trekken. We moeten blij zijn met de vrije tijd die we hebben en er leuke dingen mee doen. Het gepleit van onze grootouders om vrije tijd is anders ook maar voor niets geweest.

Top 5 Vrije tijdsbesteding van nu:1. tv kijken
2. sociale contacten
3. hobby’s
4. uitgaan
5. sport en bewegen

Bron: CBS/Tijdsbesteding

Ook interessant