Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Zorg- en welzijnsmedewerkers slaan alarm over tweede coronagolf

veel-zorg-en-welzijnsmedewerkers-vrezen-voor-tweede-coronagolf.jpg

Maar liefst 80 procent van de zorg- en welzijnsmedewerkers zijn bang voor een tweede coronagolf. Volgens hen zijn zowel de zorg als het personeel onvoldoende voorbereid op zo’n nieuwe grote uitbraak van het virus.

Dit blijkt uit een onderzoek dat de Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV) heeft laten doen onder ruim 1600 mensen die werken in de zorg en welzijn.

Onvoldoende handhaving van maatregelen

Hoewel de helft van de ondervraagden vindt dat er voldoende maatregelen zijn genomen door de overheid, geeft vier op de vijf zorgmedewerkers ook aan dat deze niet genoeg gehandhaafd worden. Ook vindt ongeveer de helft van de ondervraagden dat mensen zich (zeer) slecht aan de maatregelen houden.

Lees ook
IC-voorzitter Diederik Gommers: tweede coronagolf mogelijk al in september

Onvoldoende beschermingsmiddelen voor tweede coronagolf

Opvallend is dat slechts een derde zich veilig voelt en het gevoel heeft veilig zijn/haar werk te kunnen doen. Dit betekent dat maar liefst 70 procent zich niet veilig voelt op werk. Slechts 25 procent van de ondervraagden zegt dat er voldoende beschermingsmiddelen zijn voor een tweede coronagolf. Een groot deel van de ondervraagden is dan ook bang om zelf besmet te raken. Zo’n 40 procent laat weten dat ze nog een massale uitbraak niet persoonlijk zouden aan kunnen.

Te zwaar belast

Maar liefst 75 procent van de ondervraagden ervaart ook zeer grote werkdruk en voelde zich tijdens de piek van de coronacrisis te zwaar belast. Dit geldt vooral voor mensen in de verpleeg- en verzorgingshuizen. Twee op de vijf medewerkers in zorg en welzijn geven aan fysiek en mentaal uitgeput te zijn door hun werkzaamheden. Die uitputting is het hoogst onder jongeren.

Reactie vicevoorzitter

FNV-vicevoorzitter Kitty Jong zegt dat de cijfers haar boos maken. “Je kunt als overheid én werkgevers zorgmedewerkers toch niet opschepen met zo’n terecht gevoel van onveiligheid, terwijl de samenleving van hun werk afhankelijk is?”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020! Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Bron | FNV
Beeld | iStock

Margriet 38 ligt in de winkel!  Met daarin een dossier familiegeheimen, een interview met politica Sigrid Kaag, dagboek van een scheiding en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant