Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Vreemde en verdwenen meldingen in de corona-app: dit moet je doen

vreemde-meldingen-in-corona-app-wel-of-niet-in-quarantaine.jpg

Gebruik jij de CoronaMelder app al? Dan kan het goed kloppen dat je de afgelopen tijd ineens vreemde meldingen met cijfers en tijdstippen van de corona-app binnen kreeg. Of meldingen die daarna ineens leeg of spoorloos verdwenen lijken.

Loop je dan risico om besmet te zijn met het virus of kun je dit soort berichten met gerust hart negeren? Sommige mensen zaten door dit soort vreemde berichten zelfs onnodig in quarantaine.  

Vreemde meldingen in de corona-app

De corona-app zit nog in de testfase en levert af en toe nog wat verwarring op. Sommige mensen kregen de afgelopen tijd een melding vanuit de corona-app, maar vervolgens leek deze spoorloos verdwenen. Ook kregen gebruikers soms een vreemd scherm te zien met cijfers en tijdstippen. Zo ook Anita (40) uit het oosten van het land. Zij kreeg na een verdwenen corona-melding in de app een lijst met tijden te zien. Aan RTL Nieuws legt ze uit dat ze dit interpreteerde als contactmomenten.

Toch was dit vreemd, want ook om vier uur ’s nachts zou er een contactmoment zijn geweest, terwijl ze toen alleen in haar bed lag. In overleg met de GGD is ze toch in quarantaine gegaan. In de tussentijd is Anita getest en bleek zij niet besmet. Als ook de tweede test negatief is, mag zij weer uit quarantaine. Het lijkt er dus op dat dit eigenlijk loos alarm was.

Vals alarm herkennen

De vreemde meldingen van de corona-app zorgen dus nog voor wat onduidelijkheid. De CoronaMelder app stuurt je een melding wanneer je minstens 15 minuten met een besmet persoon in contact bent geweest met de volgende tekst: ‘Je bent X dagen geleden in de buurt geweest van iemand met het coronavirus.’ Daarnaast herken je deze melding ook aan een rood scherm met een grote alarmbel.

Krijg je geen rood scherm en niet deze tekst, maar bijvoorbeeld een andere melding met allerlei tijdstippen of cijfers, dan is het dus vals alarm. Hierbij gaat het waarschijnlijk om een systeemmelding van je telefoon zelf. Volgens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hoef je in dit geval dus niet in quarantaine. 

Lees ook: Hoe werkt de corona-app precies? 6 vragen over CoronaMelder

Wat betekenen die cijfers dan wel?

De CoronaMelder app werkt op basis van bluetooth, daarbij worden er zogenoemde sleutels opgehaald van de server van je telefoon. Indien je geen van de ontvangen sleutels bent tegengekomen, oftewel niet in de buurt bent geweest van iemand anders met de corona-app die wel besmet is geraakt, heb je geen risicovol contact gehad. Met deze cijfers of tijdstippen hoef je dus niks te doen. Pas bij een melding met het rode scherm inclusief alarmbel moet je je laten te testen en in quarantaine. Het ministerie heeft inmiddels contact gelegd met de GGD’s uit de testregio’s, zodat mensen die dit soort vreemde meldingen in de corona-app krijgen goed worden ingelicht en niet onnodig in quarantaine gaan. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | RTL Nieuws
Beeld | iStock

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant