Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Vreemd (buitenlands) telefoontje? Neem niet op!

vreemd-telefoontje-uit-buitenland.png

Een gemiste oproep van een vreemd telefoonnummer uit het buitenland? Laat de telefoon bij voorkeur gewoon rinkelen en neem niet op. Dat is het advies van de Fraudehelpdesk.

Bij de Fraudehelpdesk komen de laatste tijd veel telefoontjes binnen van mensen die zeggen dat ze gebeld worden door vreemde buitenlandse nummers, uit onder meer Afghanistan en Madagascar. Neem niet op, want in de meeste gevallen gaat het om malafide partijen en oplichters. De Fraudehelpdesk heeft ook nog een aantal tips wat je moet doen bij vreemde telefoontjes.

Malafide partij

Als het telefoonnummer waardoor je wordt gebeld begint met +44 70, dan is de kans groot dat je te maken het met een malafide partij. Neem daarom niet op als dit nummer in beeld verschijnt.

Microsoftbellers

Ook zijn er zogeheten Microsoftbellers actief. Die doen zich voor als medewerkers van Microsoft. Ze spreken meestal Engels met een Indiaas of Pakistaans accent en komen behulpzaam over. Trap er niet in, want ze zijn alleen maar uit op geld of persoonlijke gegevens.

Niets downloaden

Vraagt de beller je om iets te downloaden op je computer? Doe het niet, want hiermee kunnen ze de besturing van je computer overnemen en persoonlijke gegevens achterhalen.

Laat je niet onder druk zetten

Veel oplichters zetten je onder druk om je snel iets te laten beslissen. Een betrouwbare partij zou dat nooit doen en is ook altijd bereid om de informatie schriftelijk op te sturen.

Trap niet in zielig gedrag

Als je aangeeft dat je de telefoon gaat ophangen, steken veel oplichters een zielig verhaal af om je alsnog aan de lijn te houden. Verbreek alsnog meteen de verbinding!

Geef nooit je persoonlijke gegevens

Rekeningnummer, geboortedatum… Geef nooit je persoonlijke gegevens door als je het niet vertrouwt. Ook niet als er verteld wordt dat er een postpakket naar je opgestuurd gaat worden. Het gaat de oplichter alleen maar om zo veel mogelijk persoonlijke gegevens te ontfutselen.

Lees op Fraudedesk nog meer tips over wat je kunt doen bij een vreemd (buitenlands) telefoontje.

Bron | Fraudehelpdesk

Ook interessant