Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Vraag van de week: ‘Maken e-sigaretten het stoppen met roken makkelijker?’

roken-verhoogt-mogelijk-het-risico-op-een-bipolaire-stoornis.jpg

Jolieke (39): “Ik wil stoppen met roken door over te gaan op een elektronische sigaret. Is dat een goede methode?”

Dr. Esther Croes: “Stoppen met roken juichen we toe, dus ten eerste: gefeliciteerd met je beslissing. Het is niet gemakkelijk om te stoppen, dus het lukt niet altijd meteen. Wij raden aan om te beginnen met de bewezen effectieve methoden, en dat is de elektronische sigaret niet. Bovenaan de lijst met wél bewezen methodes staat: hulp van een ‘stoppen met roken’-coach. Dat kan een-op-een zijn, in een groep of telefonisch. Daarnaast kun je nicotinevervangers – pleisters of kauwgom – gebruiken, of pillen, waardoor je minder zin in nicotine krijgt. Je kunt natuurlijk ook stoppen op eigen kracht, waarbij je zelfhulpboeken of -apps kunt gebruiken. Of je koopt zelf nicotinepleisters en -kauwgom. Die moet je, in tegenstelling tot het pakket ‘coaching met medicijnen’, wel zelf betalen.
Als het meerdere keren niet lukt om te stoppen, kun je het met de e-sigaret proberen. In het Verenigd Koninkrijk valt één type e-sigaret onder de geneesmiddelenwet en die blijkt in bepaalde gevallen te kunnen helpen bij het stoppen. In Nederland vallen e-sigaretten onder de tabakswet en kun je ze dus niet kopen bij de apotheek. Wat stoppen met de e-sigaret lastig maakt, is dat roken verslavend is door twee dingen: de nicotine en het gedrag. Met de e-sigaret houd je het gedrag in stand en meestal, afhankelijk van de vloeistof die je kiest als vulling, ook de nicotine. Als dan na een tijdje het effect van de e-sigaret wat tegenvalt, val je weer snel terug in je patroon en pak je weer gewone sigaretten.
Bouw het gebruik van de e-sigaret sowieso tijdig af. Want e-sigaretten zijn dan wel veel minder slecht dan gewone sigaretten omdat er geen teer in zit, maar ze zijn nog steeds schadelijk. In de meeste vloeistoffen zit nicotine en dat is slecht voor hart- en bloedvaten en kan bestaande kankers sneller laten groeien. Voordeel is wel dat je kunt kiezen voor een steeds lagere hoeveelheid nicotine, maar ook de vloeistoffen zonder nicotine bevatten giftige stoffen en de risico’s op lange termijn zijn nog niet bekend. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit onderzoekt wel verschillende e-sigaret-vloeistoffen, maar het zijn er te veel om ze allemaal te onderzoeken en er bestaat geen keurmerk of richtlijn voor ‘betere’ of ‘slechtere’ vloeistoffen. Een belangrijke valkuil bij het stoppen met behulp van e-sigaretten is ten slotte dat je gaat minderen met gewone sigaretten en er dan e-sigaretten bij neemt. Dat is heel onverstandig, want mínder roken heeft géén gezondheidseffect, en als je daar dan e-sigaretten bij neemt ben je nog verder van huis. Helemaal overstappen op de e-sigaret dus als je deze wilt gebruiken. Succes met je afwegingen.”

Esther Croes is arts-epidemioloog en wetenschappelijk onderzoeker bij het Trimbos Instituut.

Tekst | Bianca Bartels
Foto | iStock

Dit is afkomstig uit Margriet 2017-44. Bestel deze editie na via magazine.nl.

Lees ook

Bekijk de lifehack

Volg het advies op zoals wij het in deze video laten zien en je kunt met een schuursponsje al die aangekoekte resten wegvegen op je dooie gemakkie.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Abonneer je op Margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant