Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Vraag van de week: ‘Wat kun je doen aan een scheve grote teen?’

painful-bunions-on-manicured-female-feet.jpg

Karin (62): “Drie jaar geleden ben ik geopereerd aan mijn scheve grote teen. Nu staat mijn teen weer scheef en wil de chirurg hem vastzetten. Wat zijn de voor- en nadelen van deze ingreep?”

Jan Willem Louwerens: “Een vergroeide grote teen wordt ook wel een hallux valgus genoemd. Als de voorvoet breder wordt, gaan de krachten zich er bij het staan en lopen anders over verdelen. Daarbij kan de grote teen steeds schever komen te staan. Door die scheefstand ontstaat een drukpunt aan de binnenkant van de voet; een knok of bunion. Die kan heel pijnlijk zijn als je schoenen draagt. Omdat je voet anders afrolt, kan ook de voorvoet zeer gaan doen. Verder gaat de tweede teen vaak ook scheef staan, met nog meer problemen tot gevolg.
Een vergroeide grote teen is een veelvoorkomend probleem; zo’n één op de drie volwassenen heeft er last van, vrouwen vaker dan mannen. Dat komt, denkt men, omdat vrouwen meer smalle schoenen en hoge hakken dragen. Maar daar is geen keihard bewijs voor. De precieze oorzaak weten we niet. Waarschijnlijk is het vooral ook een kwestie van aanleg.
In veel gevallen is een brede voet met hallux valgus prima zonder operatie te
behandelen. Het belangrijkst is het dragen van goed passende schoenen met brede, zachte neuzen. Zo nodig kan de huisarts doorverwijzen naar een podotherapeut of orthopedisch schoentechnicus. Steunzolen kunnen pijn in de voorvoet verlichten. Verder adviseren we training van de voetspieren om die sterker te maken. Er zijn ook hulpmiddelen te koop, zoals een teenbeschermer of -spalk. Die geven misschien tijdelijk verlichting, maar lossen het probleem niet op. Helpt dit allemaal niet, dan kan een orthopeed de teen operatief rechtzetten. Het duurt zes weken voor het bot en het weefsel zijn hersteld. Meestal kunnen patiënten pas na drie maanden weer gewone schoenen aan. In totaal duurt het vaak wel een jaar voordat de voet weer helemaal ‘normaal’ voelt. Veel patiënten zijn dan wel voorgoed van hun klachten af. Soms komt het probleem toch terug. Dan kan het inderdaad een oplossing zijn om de grote teen bij het grondgewricht in een rechte stand vast te zetten. Dat doen we ook wel als er sprake is van een beschadiging of veel slijtage — artrose — van dit gewricht. Patiënten zijn vaak bang dat ze met een vastgezette grote teen minder goed kunnen lopen. Die vrees is echter onterecht; in verreweg de meeste gevallen kun je hierna weer zonder pijn wandelen en zelfs sporten.
Wat de beste oplossing is, hangt af van de ernst van de hallux valgus en van hoe je hele voet eraan toe is. Laat je goed voorlichten over de opties, bij voorkeur door een orthopedisch chirurg met veel ervaring met voetoperaties.”

Als eerste in Nederland specialiseerde orthopedisch chirurg Jan Willem Louwerens zich volledig in voet- en enkelchirurgie. Sinds 1998 werkt hij bij de Sint Maartenskliniek in Nijmegen.

Tekst | Marte van Santen
Beeld | iStock

Dit is afkomstig uit Margriet 2017-54. Bestel deze editie na via magazine.nl.

Ook leuk om te lezen

Bekijk ook

Petra is dankzij een maagverkleining maar liefst 44 kilo afgevallen en ging van maat 52 naar maat 38 (!). Een prestatie om trots op te zijn, alleen ‘verschuilt’ ze zich nog steeds in vesten en een dikke sjaal en dat wil ze veranderen. Met een ander kapsel, dito make-up en nieuwe kleding is ze haast niet meer te herkennen. Wat een resultaat: wauw! Bekijk hieronder haar metamorfose.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant