Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Vraag van de week: ‘Wat kun je doen aan een frozen shoulder?’

schouder4.jpg

Aline (54): “Ik heb al twee maanden last van een pijnlijke en stijve schouder. Volgens de huisarts is het een frozen shoulder. Heeft het zin om daarmee naar de fysiotherapeut te gaan?”

Jeroen Bijman: “Ja, dat heeft zin om de schouder zo mobiel mogelijk te houden en daarmee te voorkomen dat de klachten verergeren. Maar verwacht niet dat de fysiotherapeut de aandoening of de pijn helemaal kan laten verdwijnen. Iemand met een frozen shoulder kan zijn schouder en arm minder goed bewegen. Het probleem ontstaat door een ontsteking in het bindweefsel van het schoudergewricht. Die maakt de schouder stijf en pijnlijk. Vaak begint het ermee dat je je arm niet goed meer kunt draaien of optillen, en/of dat dat veel pijn doet. Soms zijn de klachten zó erg, dat dagelijkse dingen als aankleden of haren kammen niet meer lukken. Kenmerkend is verder dat patiënten ’s nachts vaak extra veel pijn voelen.

Het is een veelvoorkomend probleem. Twee tot vijf procent van alle Nederlanders krijgt een ‘primaire’ frozen shoulder, oftewel: zonder duidelijke aanleiding. Maar bij nog veel meer mensen ontwikkelt de klacht zich als gevolg van een andere aandoening. Zo loop je bijvoorbeeld meer kans op een frozen shoulder als je de ziekte van Parkinson of hart- of schildklierproblemen hebt, of als je 
een beroerte hebt gehad. Verder krijgt tien tot twintig procent van de 
diabetespatiënten er last van. Vandaar dat je er met een frozen shoulder goed aan doet om voor de zekerheid je bloedsuiker te laten checken. Ook als je je arm 
en schouder lange tijd minder goed hebt kunnen gebruiken, bijvoorbeeld als gevolg van een borstoperatie, neemt het risico erop toe. De aandoening komt het meest voor bij vrouwen tussen de veertig en zeventig jaar.

In verreweg de meeste gevallen gaat een frozen shoulder vanzelf over. Vaak duurt dat wel heel lang, gemiddeld tussen de negen maanden en drieënhalf jaar. Een genezende behandeling is er niet, maar met de juiste begeleiding kun je er in elk geval voor zorgen dat de klachten niet verergeren of dat het herstel wordt vertraagd. In de eerste fase ligt de focus meestal op pijnbestrijding. Daar kan de huisarts over adviseren. Daarna is het het belangrijkst om — binnen je pijngrens! — te blijven bewegen. Door de pijn hebben patiënten meestal de neiging om hun arm zo veel mogelijk stil te houden en de schouder zo min
mogelijk te belasten. Maar daardoor wordt de stijfheid alleen maar erger.
 Een fysiotherapeut kan je helpen om je arm en schouder op een verantwoorde manier te blijven gebruiken, en de overgebleven beweeglijkheid zo goed mogelijk te benutten.

Jeroen Bijman, sportfysiotherapeut bij Bijman+Helsloot Fysiotherapie en bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie in de Sportgezondheidszorg (NVFS).

Tekst | Bianca Bartels
Beeld | iStock

Dit is afkomstig uit Margriet 2018-09. Bestel deze editie na via magazine.nl.

Lees ook

Artikelen van margriet.nl in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant