Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Vraag van de week: ‘Wat is er aan de hand als je haar plotseling uitvalt?’

haaruitval.jpg

Pauline (53): “Mijn haar wordt ineens veel dunner, ik kan mijn hoofdhuid erdoorheen zien. Wat kan ik ertegen doen?”

Drs. Liselot Vink: “Het is normaal om vijftig tot honderd haren per dag te verliezen, zo veel haren groeien er ook weer aan. Wordt je haar snel dunner, dan kunnen daar verschillende oorzaken voor zijn. De haarzakjes slinken vanaf je dertigste, in meer of mindere mate. Daardoor groeien er dunnere haren uit. Dit proces gaat langzaam, maar het kan wel na een tijdje opvallen dat je je hoofdhuid door je haren heen ziet. Hoe snel je haarzakjes slinken is genetisch bepaald, daar kun je niets aan doen. Maar er zijn ook andere mogelijke oorzaken waar je wél wat aan kunt doen of die vanzelf overgaan. Gaat je haarvermindering samen met bijvoorbeeld een onregelmatige menstruatie, haargroei op typische mannenplekken en/of acne, dan kan het op een hormonale oorzaak duiden. Een gynaecoloog kan helpen je hormoonhuishouding weer op orde te brengen, waardoor ook je haardos mogelijk herstelt. Een andere oorzaak van haaruitval is een ijzerkort of schildklierprobleem.Als bloedonderzoek dit aantoont, wordt de haaruitval verholpen zodra het ijzertekort is aangevuld of het schildklierprobleem opgelost. Ook kan er sprake zijn van telogeen effluvium: plotselinge haaruitval verspreid over het hele hoofd. Hierbij komen haren versneld in de laatste groeifase terecht. Daardoor vallen ze – tot wel zeker een kwart van je haren – massaal uit. Dit gebeurt 
bijvoorbeeld nadat je erg ziek bent geweest, als je hevige stress hebt gehad, langdurig medicijnen hebt gebruikt of zwanger bent geweest. 
Het haarverlies kan tot zo’n drie maanden erna optreden. Heel vervelend, maar het goede nieuws is dat het meestal vanzelf bijtrekt. Er zullen nieuwe haren gaan groeien, al zal het even duren voordat ze hun oude lengte hebben. Een andere mogelijke oorzaak voor dunner wordend haar zijn ontstekings-reacties rond de haarzakjes, waardoor de haarzakjes kapotgaan. Je kunt zo’n ontsteking herkennen aan een rode en/of jeukende hoofdhuid die soms bobbelig aanvoelt. Met hormooncrèmes of speciale medicijnen kun je de ontsteking remmen. Dat is belangrijk, want in dit geval komen eenmaal verdwenen haren niet meer terug. Ga bij hevig haarverlies naar de huisarts om uit te zoeken wat er precies aan de hand is. Er bestaan producten die haarverlies kunnen remmen, maar ga daar niet op eigen houtje mee aan de slag. De huisarts of dermatoloog kan je meer informatie geven over mogelijke behandelingen en over medicijnen die op recept of bij de drogist verkrijgbaar zijn.”

Dermatoloog drs. Liselot Vink is als arts verbonden aan de Mauritsklinieken. Ze behandelt daar veel patiënten met dunner wordend haar. Ook geeft ze colleges aan medisch studenten.

Tekst | Bianca Bartels
Foto | iStock

Dit is afkomstig uit Margriet 2017-46. Bestel deze editie na via magazine.nl.

Lees ook

Bekijk ook

Door deze truc krijg jij dé perfecte paardenstaart.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant