Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Vraag van de week: ‘Hoe zit het precies met zwangerschapsvergiftiging?’

vrouw-raam.jpg

Katinka (49): “Twintig jaar geleden heb ik zwangerschapsvergiftiging gehad. Nu hoorde ik dat ik daardoor een verhoogde kans loop op hart- en vaatziekten. Moet ik me extra laten controleren?”

Dr. Yolande Appelman: “Zwangerschapsvergiftiging heeft niets te maken met voeding tijdens de zwangerschap. Het betekent dat zich, meestal na de twintigste week, ernstige complicaties kunnen voordoen. Die ontstaan onder andere door een te hoge bloeddruk van de moeder, die niet tijdig is onderkend. Zo’n vijftien procent van alle zwangere vrouwen krijgt in de tweede termijn van de zwangerschap een verhoogde bloeddruk (hoger dan 140/90), ook wel zwangerschapshypertensie genoemd. Er is dan (nog) geen sprake van vergiftiging, al wordt het vaak wel zo genoemd. Meestal merken aanstaande moeders hier niets van, maar het is wel reden om ze extra in de gaten te houden.
Een veel kleinere groep zwangeren, zo’n twee tot vijf procent, krijgt te maken met zwangerschapsvergiftiging, officiële term: pre-eclampsie. Dat is een ernstigere vorm van zwangerschapshypertensie. Door de hoge bloeddruk 
raakt hun nierfunctie verstoord. Ook kunnen andere organen, zoals de lever, uitvallen. Dit kan klachten geven als hoofdpijn, tintelende vingers, misselijkheid, wazig zien en vochtophopingen in enkels, handen en gezicht. Bovendien kan het ertoe leiden dat de placenta minder goed werkt, waardoor het ongeboren kindje te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt en te langzaam groeit.
Waarom sommige vrouwen tijdens de zwangerschap een verhoogde bloeddruk of pre-eclampsie krijgen, weten we niet. Wel is uit onderzoek gebleken dat het doormaken hiervan een vier keer grotere kans geeft op een hoge bloeddruk later in het leven en een ruim twee keer grotere kans op een hartinfarct of
beroerte. Bovendien ontstaan die gemiddeld tien jaar eerder dan bij vrouwen zonder zwangerschapsvergiftiging.
 Kortom, vrouwen die een pre-eclampsie hebben gehad, doen er verstandig aan hun bloeddruk regelmatig te controleren. Doe dat jaarlijks op een vast moment, bijvoorbeeld rond je verjaardag. Dan vergeet je het minder snel. Dat kan thuis, met een bloeddrukmeter, of je kunt het aan de huisarts vragen. Verder is een gezonde leefstijl voor deze groep extra belangrijk. Overleg eventueel met de huisarts wat je kunt verbeteren en of verdere behandeling nodig is. Vermoed je dat je hartklachten zou kunnen hebben, trek dan tijdig aan de bel. Daarnaast is het advies voor vrouwen die pre-eclampsie hebben gehad om rond je vijftigste sowieso door je huisarts je risico op hart- en vaatziekten te laten bepalen, of eerder als je al voor die leeftijd in de overgang bent beland.”

Tekst | Marte van Santen
Beeld | iStock

Dit artikel komt uit Margriet 2017-37. Deze editie kun je nabestellen via magazine.nl

Lees ook

Bekijk ook

Jurkje gekrompen in de was? Dít helpt!

Artikelen van Margriet.nl gratis ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant