Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Vraag van de week: ‘Wat kun je tegen blaasontsteking doen?’

blaasontsteking.jpg

Janine (48): “Ik heb geregeld blaasontsteking. Hoe komt dat en hoe kan ik zorgen dat ik het minder vaak krijg?”

John Heesakkers: “Sommige mensen hebben meer kans op een blaasontsteking dan anderen. Onder meer door de anatomie. Bij mannen is de plasbuis bijvoorbeeld zo’n dertig centimeter lang, tegenover drie tot vier centimeter bij vrouwen. Bacteriën zijn bij vrouwen dus veel sneller vanaf het begin van de plasbuis bij de blaas. Bovendien zit de plasbuis ook dicht bij de anus, waardoor de E. colibacterie gemakkelijk bij de plasbuis kan komen en daar ontstekingen kan veroorzaken. Vaak blaasontsteking krijgen kan ook in de familie zitten. De natuurlijke afweer tegen blaasontsteking kan in periodes minder sterk zijn. Bijvoorbeeld tijdens de menstruatie en na de overgang. In dit laatste geval wordt de natuurlijke afweer van het slijmvlies rond de plasbuis en de vagina minder door de afname van oestrogenen. Oestrogenencrème of -zetpillen kunnen dan helpen. Blaasontsteking wordt soms veroorzaakt door vrijen; door het contact van slijmvlies op slijmvlies, waardoor bacteriën kunnen
worden overgebracht. Maar ook niet goed leegplassen van de blaas is soms een oorzaak. Mensen met diabetes hebben ook meer kans op blaasontsteking.

Je herkent blaasontsteking door pijn bij het plassen, vaak moeten plassen, een continu vervelend gevoel in de onderbuik, urine die troebel is of bloed bevat en stinkt. Koorts heb je meestal niet. Een niet-behandelde blaasontsteking kan leiden tot een nierbekkenontsteking, wat gevaarlijk is omdat die bloedvergiftiging kan veroorzaken. Antibioticum is lang niet altijd nodig om van de blaasontsteking af te komen; met veel water of thee drinken, verdun je de concentratie bacteriën en neemt de ontsteking af.

Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor goede hygiëne: veeg altijd van voor naar achter af nadat je ontlasting hebt gehad, plas meteen na het vrijen en vermijd vieze wc’s. Cranberry’s en cranberry-extracten (in pillen, capsules of drankjes) bevatten D-mannose, een stof die helpt om blaasontsteking te voorkomen. Het is een natuurproduct, dus wie blaasontstekingsaanleg heeft, kan het dagelijks slikken om de kans op zo’n ontsteking te voorkomen. D-mannose zorgt ervoor dat de ‘pootjes’ van bacteriën zich niet kunnen vastzetten aan de blaaswand. Daardoor spoelen ze de blaas weer uit.

Als je klachten ondanks de doe-het-zelfmiddelen na twee dagen niet afnemen of 
zelfs erger worden, neem dan contact op met de huisarts. Die kan bekijken of antibioticum nodig is.”

John Heesakkers is uroloog bij het Radboud Universitair Medisch Centrum. Als hoofd van de afdeling functionele urologie houdt hij zich bezig met onder meer urineweginfecties.

Tekst | Marte van Santen
Beeld | iStock

Dit is afkomstig uit Margriet 2018-13. Bestel deze editie na via magazine.nl.

Lees ook

Artikelen van margriet.nl in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant