Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Vraag van de week: ‘Wat kun je doen tegen snurken?’

snurkenvrouw.jpg

Suzanna (53): “Mijn man snurkt heel veel. Is daar iets aan te doen? En wanneer is het gevaarlijk?”

Dr. Sietze Reitsma: “Snurken is lawaai maken tijdens het slapen doordat weefsel in de keel tijdens het ademen meetrilt, vanaf bovenin bij de neus tot de stembanden, inclusief tong, amandelen en huig. Twee derde van de snurkers is man, maar we weten niet waarom de een wel snurkt en de ander niet. Er zijn wel allerlei factoren die de kans op snurken verhogen. De belangrijkste reden is overgewicht. Dan zit er meer vet onder het slijmvlies in de keel, waardoor er dikker weefsel meetrilt. Op de rug slapen verhoogt ook de kans op snurken, omdat je tong dan naar achteren zakt en meetrilt. Door alcohol verslappen de spieren in de keel, en wat slap is trilt gemakkelijker mee. Bepaalde medicijnen zoals kalmeringsmiddelen hebben hetzelfde effect. Ook leeftijd is een factor, want met het vorderen daarvan neemt de spierspanning wat af. Verder kunnen je keelamandelen een rol spelen, net als een verstopte neus.

Maar goed, wat kun je eraan doen? Voor veel mensen heeft afvallen het meeste effect. Bij snurken is een belangrijke vraag: gaat het alleen om het geluid dat iemand maakt of is er sprake van slaapapneu? In dat laatste geval is de ruimte in de keel niet alleen nauwer en trilt het weefsel mee, de keel valt zelfs helemaal dicht tijdens de slaap, waardoor je even niet meer kunt ademen. Minder dan vijf keer per uur is normaal, daarboven heb je slaapapneu en dat kan gevaarlijk zijn. Het zuurstofgehalte in iemands bloed gaat dan omlaag waardoor diegene, soms heel licht, wakker schrikt en een luchtslurpend geluid maakt. Soms voelt het dan ook alsof je stikt, er is sprake van een hoge hartslag, mensen zijn bezweet of hebben nachtmerries. Hoe dan ook worden mensen niet fris wakker, zijn ze overdag oververmoeid en lopen ze risico op hart- en vaatziekten. Het belangrijkste middel tegen slaapapneu is een slaapmasker dat lucht in de neus en/of mond blaast. Er is ook een slaapbeugel of -bitje dat meer ruimte in de keel creëert. Gewone snurkers kunnen daar ook baat bij hebben, alleen wordt het voor hen niet vergoed. Hetzelfde geldt voor operaties waarbij meer ruimte wordt gemaakt in keel/gehemelte/huig. Andere middelen voor gewone snurkers zijn de neusspreider en een neuspleister, die alleen in heel specifieke gevallen helpen. Van ‘behandelingen’ zoals sprays tegen het trillen en apps die je wakker maken zodra je een snurkgeluid maakt, is onvoldoende bewijs dat ze werken. Drink (en rook) bij gewoon snurken minder en val af als je te zwaar bent. En neem contact op met de huisarts als jij of je partner vermoedt dat er sprake is van een slaapapneu.”

Sietze Reitsma is kno-arts bij het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Hij leidt geneeskundestudenten en arts-assistenten op en doet onderzoek.

Op deze plek geven specialisten antwoord op vragen van lezeressen. Heb je ook een vraag die je aan een deskundige wilt voorleggen? Stuur hem naar redactie@margriet.nl, o.v.v. ‘Vraag aan’.

Tekst | Bianca Bartels
Beeld | iStock

Dit is afkomstig uit Margriet 2018-29/30. Bestel deze editie na via magazine.nl.

Ook leuk en interessant om te lezen

Twee keer per week de leukste nieuwtjes, mooiste verhalen en handigste tips & tricks in je mailbox – geselecteerd door de redactie van Margriet. Wil je dat ook? Schrijf je hier gratis in voor onze nieuwsbrief.

Ook interessant