Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Vraag van de week: ‘Vergroot de pil het risico op trombose?’

pil.jpg

Gisela (46): “Mijn 17-jarige dochter heeft veel last van puistjes. De smeersels van de dermatoloog helpen niet echt. Misschien biedt de pil uitkomst, maar die wil ze niet vanwege het risico op trombose. Is haar zorg hierover terecht?”

Gynaecoloog dr. Anne Timmermans: “Ik denk zeker dat het de moeite waard is om te kijken of de pil helpt. Meisjes en vrouwen met ernstige acne merken vaak een verschil als ze een anticonceptiepil gaan gebruiken. De klachten verminderen dan, of verdwijnen zelfs helemaal. Dat komt doordat de pil de aanmaak van ‘mannelijke’ hormonen, zoals testosteron, afremt. Wat de meeste mensen niet weten, is dat die óók bij vrouwen voorkomen, zij het in veel lagere hoeveelheden. Bij acne zijn ze vaak een grote boosdoener, omdat ze een stimulerende werking hebben op de talgklieren en de haargroei. Zeker als je van nature een vette huid hebt, kunnen dan snel puistjes ontstaan. Helaas is de pil als geneesmiddel bij acne in het verdomhoekje geraakt. Dat komt vooral door negatieve ervaringen met één specifieke pil, de Diane 35, die in het verleden geregeld bij ernstige acneklachten werd voorgeschreven. In 2013 besloot het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen dat de Diane niet langer aan nieuwe patiënten mocht worden verstrekt. De reden: het verhoogde risico op trombose. Maar de ene pil is de andere niet. Verschillende ‘generaties’ van anticonceptiepillen hebben een net wat andere samenstelling en daarmee ook verschillende risico’s op bijwerkingen. De zogenaamde tweedegeneratiepillen zijn het veiligst; die geven de laagste kans op trombose. Voorbeelden zijn Microgynon 30, Stediril 30, Trigynon, Trinordiol en Lovette. Al sinds 1998 staat in de huisartsenrichtlijn dat dokters bij voorkeur een tweedegeneratiepil voor moeten schrijven. Als anticonceptiemiddel, maar inmiddels ook tegen puistjes. Want uit onderzoek blijkt dat de tweedegeneratiepil – in tegenstelling tot wat men vroeger dacht – net zo goed tegen acne werkt als bijvoorbeeld de Diane 35. Tot slot nog wat cijfers over het tromboserisico. Van de jonge meisjes die géén pil slikken, krijgt jaarlijks één op de tienduizend trombose. Bij meisjes die een tweedegeneratiepil gebruiken, zijn dat er drie of vier per tienduizend. Het risico neemt dus iets toe, maar is nog steeds heel klein. Bij de Diane 35 of de derde- of vierdegeneratiepil gaat het om zes of zeven per tienduizend. Ook dat is nog een relatief klein aantal. Maar het is natuurlijk een persoonlijke afweging of je zo’n licht verhoogde kans acceptabel vindt of niet. In elk geval is het zo dat, zodra je met de pil stopt, het tromboserisico weer hetzelfde is als vóór het pilgebruik.”

Gynaecoloog dr. Anne Timmermans, werkzaam in het AMC Amsterdam en Bergman Clinics Vrouwenzorg, is gespecialiseerd in menstruatiestoornissen, vleesbomen, eierstokcystes en jongemeidenproblematiek.

Tekst | Marte van Santen
Foto | ANP

Dit is afkomstig uit Margriet 2017-18. Je kunt deze editie nabestellen via Magazine.nl.

Ook interessant om te bekijken is onderstaande video over hielspoor.

Ook interessant om te lezen

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant