Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Vraag van de week: ‘Kan ik mijn buren aanspreken op hun vele gebarbecue?’

barbecue.jpg

Elly (52): “Mijn buren barbecueën nogal vaak en dan kan ik door de rook niet meer in de tuin zitten. Kan ik daar wat van zeggen?”

Noortje Dickhoff is verbonden aan het Platform woonoverlast en wordt ingehuurd door gemeentelijke organisaties. Zij werkte o.a. voor de ‘Treiteraanpak’ van gemeente Amsterdam.

Niet geïrriteerd in gesprek gaan

“Dat kan zeker. Maar ik zou adviseren om niet met de buren in gesprek te gaan op het moment dat je geïrriteerd bent. Het is beter om even te  wachten tot de volgende dag en het gesprek voor te bereiden. Bedenk wanneer hun 
barbecue de afgelopen periode aan stond, wanneer je daar last van had en waarom. Was dat bijvoorbeeld omdat de barbecue de dag daarvoor ook al lang aan stond, 
of omdat de wind zo stond dat alle rook jouw kant op kwam? Kun je je niet meer 
herinneren hoe vaak er de afgelopen tijd werd gebarbecued, dan kan het verstandig zijn om twee weken een logboek bij te houden (wie, wat, waar, wanneer en waarom). Daarmee maak je concreet wat het probleem is en waar je last van hebt.

Denk alvast na

Denk ook alvast na over mogelijke oplossingen. Misschien zou de barbecue bij de buren op een andere plek in de tuin kunnen staan. Of kun je afspreken dat ze niet barbecueën op dagen dat het erg waait. Wellicht zijn er bepaalde momenten van de dag of in de week dat je zelf niet buiten of niet thuis bent. Of barbecueën onder woonoverlast valt? Als je woongenot wordt aangetast, ben ik van mening van wel. Bepaalde leefgewoonten en geluiden horen erbij als je buren hebt, en daar valt ook barbecueën onder, maar als dit meerdere malen per week is en de barbecue staat lang aan, kan ik me voorstellen dat je hier last van kunt hebben. 
Het is dan altijd goed om in gesprek te gaan. Doe je dat niet dan is de kans groot dat 
je je blijft ergeren en dat je een keer heel boos gaat worden. En dat is nu juist wat je níét wilt.

Praat met andere buren

Willen de buren niet meewerken? Dan zou je aan andere (boven-)buren kunnen 
vragen of zij er ook last van hebben en kunnen jullie wellicht samen in gesprek gaan. Als je huurt via een coöperatie kun je contact met hen opnemen. Kom dan wel met een duidelijke, concrete klacht en geef aan wat je er zelf al aan hebt proberen te doen. De verhuurder zou op die basis ook met je buren in gesprek kunnen gaan en wellicht kunnen helpen met het maken van onderlinge afspraken. Ook zijn er organisaties die bemiddeling kunnen regelen, zoals buurtbemiddeling. Tot slot zou je contact kunnen opnemen met de gemeente. Dit is alleen zinvol als al het andere geen resultaat heeft opgeleverd. Nogmaals, ik ben ervan overtuigd dat als je op een redelijke manier met elkaar in gesprek gaat, je er als goede buren prima uit kunt komen.”

Tekst | Nathalie de Graaf
Beeld | iStock

Dit is afkomstig uit Margriet 2018-34. Bestel deze editie na via magazine.nl.

Ook leuk en interessant om te lezen

Twee keer per week de leukste nieuwtjes, mooiste verhalen en handigste tips & tricks in je mailbox – geselecteerd door de redactie van Margriet. Wil je dat ook? Schrijf je hier gratis in voor onze nieuwsbrief.

Ook interessant