Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Vraag van de week: ‘Hoe lang kan een koperspiraal blijven zitten?’

spiraaltjes.jpg

Viola (49): “Vijf jaar geleden heb ik een koperspiraaltje laten plaatsen. Tot nu toe heb ik geen last van overgangsklachten. Kan ik het spiraaltje laten zitten tot na de menopauze?”

Gynaecoloog dr. Anne Timmermans: “De officiële naam van een spiraaltje is een Intra Uterine Device (IUD): een voorwerp in de baarmoeder. De belangrijkste reden om voor deze vorm van anticonceptie te kiezen, is het feit dat je hem niet kunt vergeten. De betrouwbaarheid is dan ook heel groot, tussen de 99 en honderd procent. Bovendien werken de meeste spiraaltjes gedurende vijf jaar. Al die tijd heb je er geen omkijken naar. Een spiraaltje beschermt je uiteraard alleen tegen zwangerschap, niet tegen een seksueel overdraagbare aandoening. Het meest gebruikt is de hormoonspiraal, die lokaal in de baarmoeder een heel lage dosis van het vrouwelijke hormoon progestageen afgeeft. Dat maakt het slijm in het baarmoederhalskanaal ‘taaier’, waardoor zaadcellen er moeilijker doorheen kunnen. Ook wordt er aan de binnenkant van de baarmoeder niet of nauwelijks slijmvlies opgebouwd. Mocht er toch een bevruchting plaatsvinden, dan kan het bevruchte eitje zich daar niet innestelen. Vrouwen die geen hormonen willen, veel bijwerkingen ervaren of bijvoorbeeld als gevolg van hormoongevoelige borstkanker geen hormonen mogen gebruiken, kunnen een koperspiraal nemen. Dat is een hoefijzervormig of T-vormig stukje kunststof met daaromheen een koperdraadje dat continu wat koper afgeeft. De koperionen zorgen ervoor dat de mannelijke zaadcellen niet meer een eicel kunnen binnendringen. Verder zorgt het koper er ook voor dat een eventueel bevruchte eicel zich niet in het baarmoederslijmvlies kan innestelen. In Nederland zijn vier soorten koperspiralen verkrijgbaar: T-Safe, Flexi T, Gynefix en Multi-Safe short. De meest gebruikte, T-safe, biedt tien jaar bescherming, de andere vijf jaar. Na de periode neemt de werking langzaam af en is vervanging – mits je geen andere vorm van anticonceptie gebruikt – noodzakelijk. Ben je eenmaal door de overgang heen en ervaar je geen klachten van de spiraal, dan hoef je die niet per se te laten verwijderen. Veel vrouwen geven de voorkeur aan het hormoonspiraal omdat dat menstruatieklachten vaak vermindert. Bij 35 tot veertig procent van hen blijft de menstruatie zelfs weg. In tegenstelling tot wat sommige mensen denken, kan dat geen kwaad. Bij een koperspiraal blijft de menstruatiecyclus in stand. Sommige gebruikers krijgen zelfs langer en meer bloedverlies. Ook kunnen er tijdens de menstruatie pijnklachten ontstaan of kunnen die erger worden. Overleg dan met je arts of je beter een ander anticonceptiemiddel kunt kiezen.”

Gynaecoloog dr. Anne Timmermans is werkzaam in het AMC Amsterdam en Bergman Clinics Vrouwenzorg Amsterdam.

Tekst | Marte van Santen
Foto | ANP

Update

Dit is eerder verschenen in Margriet 2017-29. Inmiddels is er meer bekend over de werking van het spiraaltje. Vrouwen die een spiraaltje gebruiken hebben mogelijk meer last van stress en een hogere hartslag tijdens momenten van stress, zo blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC. De resultaten hiervan zijn maandag 3 juli bekendgemaakt. Volgens de onderzoekers wordt vrouwen nu verteld dat een hormoonspiraaltje alleen in de baarmoeder werkzaam is, maar dat is niet juist. “Vrouwen moeten daarom op de hoogte worden gesteld dat de effecten van het hormoonspiraaltje niet uitsluitend lokaal zijn en dat de verhoogde stressrespons ontstaat mede door de effecten van het hormoonspiraaltje op de hersenen,” stelt Jurate Aleknaviciute, werkzaam als onderzoeker op de afdeling psychiatrie van het Erasmus MC. Lees hier meer hierover.

Je kunt editie 29 nabestellen via Magazine.nl.

Ook interessant om te lezen

Te leuk, dit jongetje wordt helemaal enthousiast bij het zien van verfstalen. Er is ook zoveel keus!

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant