Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Vraag van de week: ‘Hoe kun je voorkomen dat je gehackt wordt?’

gehackt.jpg

Annemarie (51): “Ik denk dat mijn computer is gehackt. Wat kan ik het beste doen?”

Rickey Gevers: “Soms is het lastig om te weten of je echt gehackt bent. Een indicatie kan zijn dat je computer, telefoon of tablet vreemd doet. Dat hij bijvoorbeeld ineens opnieuw opstart, onbekende foutmeldingen geeft of vastloopt. Een hacker kan dan ondertussen iets aan het overnemen zijn. Ook kan je computer hard gaan loeien, omdat hij door de hack heel veel rekenwerk uitvoert. Als je e-mail gehackt is, krijgen bekenden soms mails van jou die jij niet hebt gestuurd. Wat hackers precies willen, is verschillend. Sommigen willen geld van je bank of je Netflix- of Spotify-account gebruiken of doorverkopen. Puberjongens hacken soms de camera van meisjes om mee te kijken of om foto’s van hun apparaat te halen. Anderen gebruiken de rekenkracht van jouw computer om formules op te lossen die bitcoinhandelaren geld opleveren. Wat je tegenwoordig het vaakst ziet, is ransomware. Een hacker vergrendelt dan je computer en voor vijftig tot vijfhonderd euro kun je je account terugkrijgen. Je wilt criminelen natuurlijk niet belonen, maar meestal is je computerinhoud je meer dan het gevraagde bedrag waard, en na betaling krijg je ook meestal je bestanden terug.

Ben je ‘gewoon’ gehackt, dus niet vergrendeld door ransomware, laat dan zeker twee virusscanners je computer doorzoeken. Meestal kunnen deze scanners het probleem oplossen. Verander ook direct je wachtwoorden. Je kunt ook je e-mailadres op een speciale politiesite invoeren. Die checkt of jouw mailadres op een lijst met gehackte mailadressen staat, al bevat die lijst maar een fractie van alle gehackte e-mailadressen.

Er zijn veel manieren om een hack te voorkomen. De belangrijkste: doe altijd direct een software-update als die wordt aangeboden. Dit voorkomt tachtig procent van alle hacks. Zodra er een lek in een softwareprogramma wordt ontdekt, maakt de fabrikant een nieuwe versie. En gebruik twee-staps-verificatie. Dat houdt in dat je naast een wachtwoord ook een sms krijgt om mee in te loggen. Grote aanbieders zoals DigiD, Gmail en Outlook hebben deze mogelijkheid. Krijg je een vreemd document binnen van een vage afzender, gooi het dan direct weg, zonder te openen. Ten slotte: bedenk goede wachtwoorden. Daarbij geldt: hoe langer, hoe beter. Een wachtwoordzin als IkLoopNuNaarDeGroteKeuken is veel moeilijker te kraken dan de naam van je hond of kind. Mail wachtwoorden niet naar jezelf, maak geen document aan met al je wachtwoorden en gebruik alleen een wachtwoord-onthoud-site als je daar secuur mee kunt omgaan, want voor je het weet leg je al je wachtwoorden klaar voor een hacker.”

Rickey Gevers is ex-hacker en sinds tien jaar cybersecurity expert. Bij RedSocks adviseert hij bedrijven en particulieren over hoe ze zich kunnen beschermen tegen hackers.

Tekst | Marte van Santen
Beeld | iStock

Dit is afkomstig uit Margriet 2018-15. Bestel deze editie na via magazine.nl.

Lees ook

Schaamlipkanker: zo ben je er nog op tijd bij
De 5 geheimen van slanke mensen
Met dit ontbijt kun je makkelijker en sneller afvallen

Bekijk ook

Vriendinnen Ingrid en Liezet gaan op pad in het oosten van Nederland.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant