Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Op deze manier zou een vr-bril kunnen helpen tegen chronische pijn

op-deze-manier-zou-een-vr-bril-kunnen-helpen-tegen-chronische-pijn.jpg

Duizenden mensen in ons land hebben last van een chronische pijn die geen aanwijsbare oorzaak heeft. Meestal wordt die pijn met pijnstillers bestreden, maar dat kost veel geld en ze werken niet altijd even goed.

Daarom kun je pijn beter beïnvloeden door je brein te trainen, zegt psycholoog Louis Zantema tegen de NOS. Hij is mede-oprichter van Reducept, een bedrijf dat een virtual reality-bril ontwierp die chronische pijn bestrijdt. Voor dat idee hebben ze de World Summit Award van de Verenigde Naties gewonnen.

Vr-bril tegen pijn

Als je de bril opzet, duik je je eigen zenuwstelsel in. Je begint op de plek waar je pijn voelt, en via je vr-bril kun je de pijnpunten zien als een klein rood bolletje. Je moet die plekken beschieten alsof je een schietspel doet. Je kunt de pijn ‘wegschieten’ en daarna ga je door naar het volgende level. Het spel eindigt in de hersenen. “Daar halen we een psychologische truc uit die ook in de traumaverwerking wordt gebruikt. De gebruiker doet een lastige oefening, afgewisseld met een intensieve focus op de pijn”, zegt Zantema.

Effect op de hersenen

Volgens hoogleraar chirurgie Harry van Goor van het Radboud UMC heeft dit spel effect op de hersenen. Na een test met veertig mensen zag hij op hersenfilmpjes dat het brein minder heftig reageerde op pijn als mensen een vr-bril op hadden. Je houdt je brein als het ware voor de gek, stelt Zantema. “Als je ergens pijn voelt, gaat er een signaal vanuit je lichaam naar het brein. Je hersenen reageren daar per situatie anders op. Het brein van mensen met chronische pijn reageert overgevoelig”, zegt hij. Door het gebruik van de vr-bril herstel je je zenuwstelsel omdat je brein denkt dat er genezing plaatsvindt.

M49 COVER

Naast dat een vr-bril zou kunnen helpen tegen chronische pijn, zou het ook goed van pas komen bij angsttherapie en sociale interactie. In Margriet 49 (nu in de winkel of online te bestellen) kun je de ervaringen van verschillende mensen met een vr-bril lezen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS
Beeld | Getty Images

Ook interessant