Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarom je voorzichtig moet zijn met sms’jes van de Belastingdienst of ING

waarom-je-voorzichtig-moet-zijn-met-smsjes-van-de-belastingdienst-of-ing.jpg

Mocht je één dezer dagen een sms ontvangen van de ING of de Belastingdienst, dan is het verstandig om hier niet direct op in te gaan. De kans is namelijk groot dat de berichtjes afkomstig zijn van oplichters.

Meerdere mensen hebben maandagavond op hun telefoon een spam-sms gekregen van de ING of Belastingdienst, waarin telkens wordt gevraagd om een link te openen. Hoewel de berichtjes er betrouwbaar uitzien, zijn ze dat niet.

Voorbeeld van sms’jes

Op Twitter zijn al verschillende screenshots geplaatst van de berichtjes. De Belastingdienst zou sms’jes versturen over een betalingsachterstand, terwijl ING-klanten het verzoek krijgen om de app te updaten. Mocht je een soortgelijk berichtje ontvangen is het belangrijk dat je deze direct verwijdert en nergens op klikt. Zowel de Belastingdienst als de ING hebben namelijk al laten weten dat ze niet achter de berichtjes zitten.

‘Niks aan doen’

“Er gaat een phishing-sms rond over een betalingsachterstand. Dit is geen sms van ons. Ga hier niet op in en verwijder de sms direct,” zo adviseert de Belastingdienst. De ING-bank laat op Twitter weten dat ze momenteel niks aan de berichtjes kunnen doen. “Onze sms’jes komen niet van een nummer, maar van een zogeheten sender-ID, waardoor iedereen ‘ING’ als afzender ziet.”

Aanpassing telecommunicatiewet

Eerder deze week liet het kabinet al weten iets te willen doen aan deze vorm van internetcriminaliteit, omdat het aantal slachtoffers maar blijft toenemen. Door een aanpassing in de telecommunicatiewet wil het kabinet het criminelen binnenkort onmogelijk maken om nog vanuit een valse naam berichten te sturen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws, Twitter
Beeld | iStock

Ook interessant