Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Even voorstellen: dit is het nieuwe kabinet (en bijna de helft is vrouw)

mark-rutte-en-dilan-yesilgoz.jpg

Eindelijk is het zover: het nieuwe kabinet is rond. Gisteren werden de beoogde bewindspersonen officieel bekendgemaakt. Maar wie zitten er straks allemaal in dat nieuwe kabinet? We stellen alle 29 bewindspersonen aan je voor.

Kun je ook weer meepraten.

Nieuw kabinet Rutte IV

De komende dagen zal Mark Rutte met alle bewindspersonen in gesprek gaan. Naar verwachting worden ze op 10 januari door koning Willem-Alexander beëdigd. Ja, daarbij hoort ook het officiële fotomoment op het bordes. Leuk om te weten: van de 29 bewindspersonen is bijna de helft vrouw. En dat is voor het eerst, want nooit eerder zaten er in het kabinet zoveel vrouwen. De gemiddelde leeftijd van kabinet Rutte IV ligt iets hoger dan het vorige kabinet. Dit zijn alle beoogde bewindspersonen op een rij per ministerie.

Ministerie van Algemene Zaken

Mark Rutte (54) begint dit jaar aan zijn vierde termijn als premier. Sinds 2010 is hij minister-president. Van 2006 tot 2010 was hij fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer.

Ministerie van Buitenlandse Zaken

 • Wopke Hoekstra – minister van Buitenlandse Zaken

Wopke Hoekstra (46) is de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken en vicepremier. In het vorige kabinet was hij minister van Financiën. In 2021 werd hij gekozen tot lijsttrekker van het CDA.

 • Liesje Schreinemacher – minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking

Liesje Schreinemacher (38) is namens de VVD lid van het Europees parlement. Eerder was zij politiek assistent van Kamerleden en adviseur bij het ministerie van Defensie. In het nieuwe kabinet gaat ze aan de slag als minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Ministerie van Justitie en Veiligheid

 • Dilan Yeşilgöz-Zegerius – minister van Justitie en Veiligheid

VVD’er Dilan Yeşilgöz-Zegerius (44) zit sinds 2017 in de Tweede Kamer. Eerder was zij lid van GroenLinks, SP en PvdA. Het is voor het eerst dat iemand zonder rechtenstudie minister van Justitie en Veiligheid wordt. Ze neemt het stokje over van Ferd Grapperhaus.

 • Franc Weerwind – minister voor Rechtsbescherming

Franc Weerwind (57) is sinds 2015 burgemeester van Almere, en was dat eerder ook van Niedorp en Velsen. Hij is medeoprichter en bestuurslid van de Stichting Vriendschapsbanden Nederland Suriname. Weerwind is lid van D66.

 • Eric van der Burg – staatssecretaris Asiel en Migratie

VVD’er Eric van der Berg (56) zat tussen 2001 en 2020 in de gemeenteraad van Amsterdam, tussen 2010 en 2018 als wethouder. Sinds 2019 is hij lid van de Eerste Kamer.

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

 • Hanke Bruins Slot – minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Voormalig Kamerlid Hanke Bruins Slot (44) is de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken. Van 2010 tot 2019 zat zij in de Tweede Kamer. Sindsdien is Bruins Slot gedeputeerde in de provincie Utrecht.

 • Hugo de Jonge – minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening

CDA’er Hugo de Jonge (44) was de afgelopen jaren actief als minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en vicepremier. In kabinet Rutte IV neemt hij de rol van minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening op zich.

 • Alexandra van Huffelen – staatssecretaris Koninkrijksrelaties en Digitalisering

De afgelopen twee jaar heeft Alexandra van Huffelen (53) zich als staatssecretaris van Financiën beziggehouden met de afhandeling van de toeslagenaffaire. Nu gaat zij aan de slag als Staatssecretaris voor Koninkrijksrelaties en Digitalisering.

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

 • Robbert Dijkgraaf – minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

Een nieuwkomer in politiek Den Haag is natuurkundige Robbert Dijkgraaf (61). Sinds 2012 is hij directeur van een onderzoeksinstituut aan de Amerikaanse universiteit Princeton.

 • Dennis Wiersma – minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs

Een van de jongste leden van het kabinet is Dennis Wiersma (35). Van 2017 tot 2021 zat hij voor de VVD in de Tweede Kamer. Afgelopen jaar werd hij staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

 • Gunay Uslu – staatssecretaris Cultuur en Media

Nog een nieuw gezicht: Gunay Uslu (49), de nieuwe staatssecretaris voor Cultuur en Media. Momenteel is zij cultuurhistoricus en gastonderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam. Uslu zit ook in het bestuur van verschillende musea.

Ministerie van Financiën

 • Sigrid Kaag – minister van Financiën

D66-partijleider Sigrid Kaag (60) gaat in het nieuwe kabinet – als eerste vrouw – aan de slag als minister van Financiën en vicepremier. In 2017 werd zij minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Eind september stapte Kaag op als minister van Buitenlandse Zaken vanwege de evacuaties in Afghanistan.

 • Marnix van Rij – staatssecretaris Fiscaliteit

Voormalig CDA-partijvoorzitter Marnix van Rij (61) neemt de rol van staatssecretaris voor Fiscaliteit op zich. Sinds 2021 is hij interim-voorzitter van het CDA.

 • Aukje de Vries – staatssecretaris Toeslagen en Douane

VVD’er Aukje de Vries (57) zit sinds 2012 in de Tweede Kamer. Ze is zorg- en coronawoordvoerder van haar fractie. De Vries neemt het stokje van Alexandra van Huffelen over en is verantwoordelijk voor de afhandeling van de toeslagenaffaire.

Ministerie van Defensie

 • Kajsa Ollongren – minister van Defensie

Voormalig minister van Buitenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Kajsa Ollongren (54) is vanaf nu minister van Defensie. De huidige minister van Defensie is Henk Kamp. Ollongren is lid van D66.

 • Christophe van der Maat – staatssecretaris Defensie

Christophe van der Maat (41), lid van de VVD, is sinds 2015 gedeputeerde in Noord-Brabant. In het nieuwe kabinet is hij staatssecretaris van Defensie.

Lees ook:
Hugo de Jonge en zijn moeder Teunie: ‘Dat hij de politiek in ging, vond ik eerst niet leuk’

Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

 • Mark Harbers – minister van Infrastructuur en Waterstaat

Mark Harbers (52) is een politicus van de VVD. In kabinet Rutte III was hij staatssecretaris van Justitie en Veiligheid.

 • Vivianne Heijnen – staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat

CDA’er Vivianne Heijnen (38) was tussen 2013 en 2018 fractievoorzitter van het CDA in de gemeenteraad van Maastricht. Daarna werd ze daar wethouder. In het nieuwe kabinet is Heijnen staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat.

Ministerie van Economische Zaken

 • Micky Adriaansens – minister van Economische Zaken en Klimaat

Sinds 2019 is Micky Adriaansens (57) lid van de Eerste Kamer voor de VVD. Eerder was zij bestuurder in de gezondheidszorg en bestuursvoorzitter bij een adviesbureau.

 • Rob Jetten – minister voor Klimaat en Energie

De jongste minister van het kabinet: Rob Jetten (34). Hij neemt de rol van minister voor Klimaat en Energie op zich. Daarmee komt zijn plek als D66-fractievoorzitter vrij.

 • Hans Vijlbrief – staatssecretaris Mijnbouw

D66’er Hans Vijlbrief (58) begon in 2020 als staatssecretaris voor Fiscaliteit. Daarvoor had hij functies bij onder andere Centraal Planbureau en de ministeries van Economische Zaken en Financiën.

Ministerie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

 • Henk Staghouwer – minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

ChristenUnie-lid Henk Staghouwer (60) is de nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De afgelopen acht jaar werkte hij als gedeputeerde in Groningen en was hij verantwoordelijk voor onder andere landbouw, visserij en natuur.

 • Christianne van der Wal – minister voor Natuur en Stikstof

Christianne van der Wal (48) is sinds 2017 landelijk voorzitter van de VVD. Sinds 2019 is zij actief als gedeputeerde in Gelderland. Nu gaat ze aan de slag als minister voor Natuur en Stikstof.

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

 • Karien van Gennip – minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Sinds 2006 is Karien van Gennip (53) lid van de Tweede Kamer voor het CDA. Ze was staatssecretaris van Economische Zaken in het tweede kabinet Balkenende. Daarna had ze functies buiten de politiek.

 • Carola Schouten – minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen

Nu minister van Landbouw en vicepremier, straks minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen én vicepremier. Carola Schouten (44) is lid van de ChristenUnie.

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

 • Ernst Kuipers – minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Geen nieuw gezicht, maar wél in de politiek: Ernst Kuipers (63). Hij werkt momenteel als voorzitter van de raad van bestuur in het Erasmus MC en voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Hij neemt het stokje over van Hugo de Jonge.

 • Conny Helder – minister voor Langdurige Zorg en Sport

De tweede zorgminister is Conny Helder (63). Sinds 2019 is zij voorzitter van het Care Innovation Center West-Brabant. Ook werkt ze als bestuurder bij branchevereniging ActiZ.

 • Maarten van Ooijen – staatssecretaris Jeugd en Preventie

Het jongste lid van het kabinet: Maarten van Ooijen (31), de nieuwe staatssecretaris voor Jeugd en Preventie. Hij was eerder gemeenteraadslid en wethouder in Utrecht.

Bron | RTL Nieuws, AD
Beeld | Getty Images

Margriet 02 ligt in de winkel! Met een interview met actrice en cabaretière Jetty Mathurin,  over de mooie én moeilijke kanten van ouder worden. Maar ook alles over Kopenhagen, verhalen over oma worden tijdens corona, Anita die alles verloor na een brand en lekker slanke en gezonde recepten om die feestkilo’s gedag te zeggen. Haal Margriet snel in huis of bestel ‘m via Margriet.nl.

Ook interessant