Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Zorg- en onderwijspersoneel krijgen tijdelijk voorrang bij een coronatest

deze-beroepsgroepen-krijgen-tijdelijk-voorrang-bij-een-coronatest.jpg

Lange wachttijden en een tekort aan coronatesten: de GGD heeft het razend druk, en de beperkte testcapaciteit kan de vraag niet meer aan. Daarom is er nu een tijdelijke voorrangsregeling in het leven geroepen die eind volgende week van start gaat: medewerkers in de zorg en het onderwijs krijgen tijdelijk voorrang op een coronatest. 

Dit is hoe die voorrangsregeling straks werkt. 

Zorg en onderwijs krijgen voorrang bij een coronatest 

Het gaat om essentiële medewerkers in de zorg en het onderwijs, die straks recht hebben op voorrang bij het aanvragen van een coronatest. In de zorg gaat dat specifiek om medewerkers die in de patiëntenzorg essentieel zijn en niet zomaar kunnen worden vervangen. Binnen het onderwijs gaat het om medewerkers die nodig zijn om te voorkomen dat leerlingen geen onderwijs kunnen krijgen. Dat liet minister Hugo de Jonge weten aan de Tweede Kamer. De Jonge laat ook weten dat zorg- en onderwijspersoneel zorgvuldig om zullen moeten gaan met de voorrang op een coronatest. Dat houdt in dat zij zich alleen met voorrang moeten laten testen als dit noodzakelijk is, dus pas bij klachten. 

Het voorrangssysteem 

Eind volgende week zal de voorrangsregeling van start gaan. Vanaf dan kunnen medewerkers uit de zorg en het onderwijs zich per regio bij de GGD aanmelden voor een voorrangstest. Het voorrangssysteem zullen de GGD’en per regio zelf inrichten, zo kan bijvoorbeeld in regionale ziekenhuizen voor zorgpersoneel een snelle teststraat of fast lane worden ingericht en wordt er voor onderwijsmedewerkers gekeken of hun testen sneller terug kunnen komen van het laboratorium. 

Lees ook: Een coronatest gedaan? Dit gebeurt er met je gegevens en DNA

Tijdelijke voorrang

De voorrang op een coronatest voor zorg- en onderwijspersoneel is een tijdelijke oplossing. Minister De Jonge denkt dat dit ongeveer twee weken zal duren, omdat de testcapaciteit hopelijk in oktober omhoog gaat. Daarvoor is De Jonge nu druk bezig met het afsluiten van contracten met laboratoria. Eind september moet de testcapaciteit verhogen van 37.000 naar 50.000 coronatesten per dag. Daarnaast gaat de minister ook kijken of het mogelijk is om tijdelijk bepaalde groepen niet te laten testen. Om welke groepen dit waarschijnlijk zal gaan wil de minister niet zeggen, maar daarvoor zal hij advies vragen van het Outbreak Management Team. 

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel

Bron | Metro Nieuws, NOS
Beeld | iStock

Margriet 39 ligt nu in de winkel! Met deze week: de nieuwste modetrends voor dit najaar, een dossier over lang en gelukkig leven, een interview met schrijver Kluun en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant