Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarom je je voorlopige aanslag voor 2021 éxtra goed moet controleren

waarom-je-je-voorlopige-aanslag-van-volgend-jaar-goed-moet-controleren.jpg

Mocht jij binnenkort je voorlopige aanslag van volgend jaar ontvangen, dan doe je er goed aan om deze extra goed te controleren. De coronacrisis heeft er namelijk voor gezorgd dat de situatie van veel mensen is veranderd, waardoor de voorlopige aanslag niet meer zo actueel is.

Als je geen zin hebt om later geld te moeten terugbetalen of bijbetalen, dan kun je volgens de Belastingdienst maar beter je gegevens goed nakijken en eventueel wat zaken wijzigen.

Voorlopige aanslag

De voorlopige aanslag van 2021 is gebaseerd op de meest recente gegevens waarover de Belastingdienst beschikt. Dus de al lopende aanslag 2020 óf de meest recente definitieve aanslag. Maar omdat dit jaar anders is dan voorgaande jaren vanwege de coronacrisis, zou het kunnen dat je gegevens niet meer zo actueel zijn. Bijvoorbeeld omdat je je baan bent kwijtgeraakt of omdat je als zzp’er ineens veel minder (of juist meer) inkomsten hebt.

Lees ook:
Let op: neppe aanmaning van Belastingdienst in omloop

Klopt alles nog?

“We adviseren ontvangers daarom om de gegevens goed te controleren. En om in te schatten of deze gegevens nog kloppen voor 2021″, zo vertelt Heleen Bisschoff-Moonen, die verantwoordelijk is voor de voorlopige aanslag bij de Belastingdienst. “Is dat niet het geval? Dan raden we mensen aan om de persoonlijke of financiële situatie voor 2021 zo nauwkeurig mogelijk in te schatten en waar nodig de gegevens te wijzigen. Dan kan de Belastingdienst de meest actuele gegevens gebruiken om een bijgestelde voorlopige aanslag te sturen.”

Verouderde gegevens

Stel nu dat je voorlopige aanslag nog gebaseerd is op oude gegevens die nu niet meer van toepassing zijn, dan kan er een groot verschil ontstaan met de definitieve aanslag. “Dit is vooral vervelend als mensen daardoor te veel ontvangen bedragen moeten terugbetalen. Of als zij bij de aangifte van volgend jaar moeten bijbetalen”, aldus Bisschoff-Moonen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD
Beeld | Getty

Ook interessant