Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Voorlopig blijven we gewoon de klok verzetten

tijd1.jpg

Het voorstel van de Europese Commissie om de verplichte zomer- en wintertijdregeling af te schaffen, is voorlopig van de baan. Volgens De Telegraaf zullen we in elk geval nog drie jaar de klok moeten verzetten. Zo bericht de krant naar aanleiding van een voortgangsrapport dat aanstaande maandag wordt besproken in Brussel.

De verplichte zomer- en wintertijdregeling zal op zijn vroegst in april 2021 worden afgeschaft, zo valt uit het rapport op te maken. De reden: EU-landen hebben meer tijd nodig om alle voor- en nadelen op een rij te zetten.

Voor- en nadelen nog onduidelijk

Ook de Nederlandse minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) is nog niet overtuigd van de argumenten van Europese Commissie. Omdat volgens haar nog onvoldoende duidelijk is wat nu de voor- en nadelen zijn. “Het kabinet acht van belang dat maatschappelijke belangen zorgvuldig worden meegenomen in de nationale voorkeur en heeft hiervoor tijd en ruimte nodig”, schrijft ze aan de Kamer.

Verschillende tijdzones in Europa

In het oorspronkelijke voorstel van de Commissie zouden lidstaten zelf mogen beslissen of ze de zomer- of wintertijd gaan hanteren. Dit zou betekenen dat er binnen Europa verschillende tijdzones kunnen komen. Onder meer Nederland ziet dat niet zitten en wil geen verschil met de omringende landen. Sommige lidstaten willen zelfs helemaal niet van de verplichte zomer- en wintertijdregeling af. Ook die optie staat daarom nog steeds open.

Bron | De Telegraaf
Foto | iSTock

 

Ook interessant