Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Coronavirus Nieuws

Voordringen voor een vaccinatie: controle bij GGD bleek al maanden lek

voordringen-vaccinatie.jpg

Terwijl de meeste mensen geduldig op een uitnodiging voor een vaccinatie wachten, zijn er ook een aantal die alle trucjes uit de kast halen en voordringen om een prikafspraak te krijgen. En een echte uitdaging bleek dat niet. Tot voor kort was er gewoon via Google een uitnodiging te vinden waar je je naam op kon zetten. En ook de controle bij de GGD bleek lek. 

Ook worden uitnodigingen voor geld doorverkocht.  

Voordringen met een vervalste uitnodiging voor een vaccinatie 

Tot voor kort was de brief met de uitnodiging voor zorgmedewerkers, die al sinds januari recht hebben op een vaccin, online te vinden. Meerdere zorginstellingen plaatsten het voorbeelddocument op hun website. Het enige wat je hoefde te doen was de naam op het Word-document aanpassen. De GGD controleert vervolgens alleen of de naam op het identiteitsbewijs overeenkomt met de naam op de brief.

Of je volgens de Nederlandse vaccinatiestrategie ook daadwerkelijk recht hebt op die vaccinatie of dat je aan het voordringen bent, dat wordt dus niet gecontroleerd. Ook niet in steekproeven. Hoeveel mensen op deze manier precies hebben voorgedrongen is niet duidelijk. 

Handel in uitnodigingsbrieven

Uit cijfers van de GGD komt naar voren dat wekelijks duizenden mensen op allerlei verschillende manieren proberen voor te dringen. Zo wordt er bijvoorbeeld gehandeld in uitnodigingsbrieven. Deze zijn via allerlei onlinekanalen voor zo’n 50 euro te koop. Op een uitnodiging zit geen unieke code, waardoor zo’n document keer op keer opnieuw gebruikt kan worden. 

Strenge controle remt de snelheid af 

De GGD laat aan het RTL Nieuws weten dat het voordringen voor een vaccinatie een buitengewoon kwalijke zaak is. Ook stellen zij dat er geen andere mogelijkheden zijn om te controleren of iemand bijvoorbeeld daadwerkelijk bij een zorginstelling werkzaam is, als dat op het document staat. Daarnaast zijn er door de snelheid waarmee het vaccinatieprogramma moest worden opgezet geen extra beveiligingsmaatregelen genomen. Strakke controle zou ten koste zijn gegaan van het vaccinatietempo dat in deze pandemie nodig was. 

Lees ook: Oproep voor een vaccinatie: mag je de kat uit de boom kijken of gaat je prik dan naar een ander?

Bellen voor een afspraak 

Nadat RTL Nieuws met een eigen onderzoek het lek bij de GGD vond, is de organisatie op de hoogte gesteld. Sindsdien zijn er maatregelen doorgevoerd die het voordringen voor een vaccinatie lastiger moeten maken. Zo kunnen zorgmedewerkers met een uitnodiging nu alleen nog telefonisch een afspraak maken. Dit zou de drempel om te frauderen hoger moeten maken.

Op een uitnodiging zit nog steeds geen extra beveiliging zoals een unieke QR-code, digitale handtekening of extra controle via het BIG-register waar zorgmedewerkers in staan. Het blijft een lastige taak om enerzijds de uitnodigingen te beveiligen, maar anderzijds ook zo snel mogelijk te blijven vaccineren. Het RTL Nieuws heeft na hun onderzoek verschillende zorginstellingen benaderd en de uitnodiging offline laten halen.

Bron | RTL Nieuws
Beeld | Getty Images

Margriet Podcast Onder Artikelbeeld

Nieuw op Margriet.nl: ‘Mijn verhaal’ de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Ook interessant