Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Volgorde vaccineren klopt nu al niet meer door ‘vaccinatievoordringers’

coronavaccin-vaccinatievoordringers.jpg

De volgorde van vaccineren klopt nu al niet meer door zogenoemde ‘vaccinatievoordringers’. En dat heeft de nodige gevolgen en risico’s. Mensen die het coronavaccin écht hard nodig hebben, komen nu op de wachtlijst te staan.

Dit blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

Voorrang voor coronavaccin

Volgens het huidige schema van het kabinet, moet COVID-ziekenhuispersoneel als allereerst het coronavaccin krijgen. Denk hierbij aan medewerkers van de corona-afdelingen, spoedeisende hulp, intensive care en ambulances. Hierna volgen verpleeghuismedewerkers. Dan medewerkers in de gehandicaptenzorg en daarna medewerkers van de wijkverpleging. Kortom: een selecte groep zorgmedewerkers, die direct in contact komt met coronapatiënten.

Vaccinatievoordringers

Maar dit schema klopt nu, na de eerste vaccinatieweek, al niet meer. Sommige mensen die eigenlijk nog niet aan de beurt zijn, zijn namelijk al gevaccineerd. Bijvoorbeeld kantoor- of restaurantpersoneel van zorginstellingen. Deze medewerkers hebben desondanks van hun werkgevers toestemming gekregen om zich te laten vaccineren. En het is niet aan de GGD om te controleren of iemand al recht heeft op zo’n uitnodiging – dat is aan werkgevers. “Werkgevers zijn verantwoordelijk voor de uitnodigingen en de controle daarop”, aldus de GGD.

Verwarring door brief van Hugo de Jonge

Achter de vaccinatievoordringers zitten niet per se kwade intenties. Er zou namelijk verwarring zijn ontstaan na een brief van Hugo de Jonge aan zorginstellingen. Daarin riep de minister op om ook al afspraken in te plannen voor groepen die later aan de beurt zijn. “We kregen een standaardbrief van het ministerie, die we moesten kopiëren voor onze mensen op ons eigen briefpapier”, laat Andrea Reitsma van Zorggroep Valuas weten. “Dat was erg makkelijk en er werd niet gecontroleerd of dat ook echt de mensen waren die aan de beurt zijn.”

Zorgwekkende vertragingen

De hele situatie zorgt nu in elk geval al voor extra vertraging. Zo komt sommig verpleeghuispersoneel op de wachtlijst, terwijl die het coronavaccin juist hard nodig heeft. En ook de vaccinatie van de gehandicaptenzorg dreigt nu verder naar achteren te worden geschoven. Bovendien lijken de meest kwetsbaren, waaronder ouderen, door de nieuwe vertragingen ook nóg langer te moeten wachten op de prik. “We zitten in een ingewikkelde situatie van schaarste”, vertelt Gezondheidsraad-voorzitter Bart-Jan Kullbeg. “Maar ieder vaccin dat je aan een ander geeft, is niet beschikbaar voor ouderen.”

Ouderen meer voorrang geven

Om te voorkomen dat veel ouderen straks nog langer op het coronavaccin moeten wachten, wil de Gezondheidsraad dat zij nu als eerst gevaccineerd worden. Dat advies is in een brief aan de Tweede Kamer gegeven, waar het ministerie van Volksgezondheid maandag op ingaat. “Het zou mij zeer verbazen als ze dat niet doen”, zegt Gezondheidsraad-voorzitter Bart-Jan Kullberg tegen Nieuwsuur. “Er zijn steeds meer argumenten dat het beter is voor de ouderen zelf, maar ook voor het zorgsysteem.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Nieuwsuur, Rijksoverheid
Beeld | Getty

Ook interessant