Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Onderzoekers ontdekken dat je vogels liedjes kunt aanleren

onderzoekers-ontdekken-dat-je-vogels-liedjes-kunt-aanleren.jpg

Zingende vogels maken een grauwe ochtend een stuk vrolijker. Wat als je de beestjes ook nog eens een liedje kunt áánleren, een beetje à la Sneeuwwitje? Onderzoekers hebben ontdekt dat dat kan. 

En dat heeft belangrijkere gevolgen voor ons dan je misschien denkt.

Spraakproblemen

Het klinkt in eerste instantie vooral als een geinig onderzoek, maar voordat je de nummers die jij ze zou willen leren al hebt bedacht: vogels zijn voor een groter wetenschappelijk doel onder de loep genomen. De onderzoekers van het University of Texas Southwestern Medical Center proberen namelijk te achterhalen hoe spraakproblemen bij mensen met autisme of een andere neurologische aandoening ontstaan. En, nog belangrijker: hoe die behandeld kunnen worden.

Optogenetica

Voor het experiment werd optogenetica gebruikt, een techniek om heel nauwkeurig de hersenactiviteit te observeren en manipuleren. De onderzoekers activeerden bepaalde neuronen in de vogelbreintjes met lichtflitsen, om zo een herinnering te implanteren zónder tussenkomst van de ouders of andere vogels. “We leerden de vogels niet alles, maar alleen de lettergrepen van het liedje”, omschrijft onderzoeker Todd Roberts in het persbericht over het experiment. Hoe korter de lichtflits, hoe korter de lettergreep.

Anders fluiten en praten

Wat bleek? De vogel begon na de manipulatie met de lichtflitsen inderdaad anders te fluiten. En op basis daarvan durven de onderzoekers al voorzichtig te stellen dat je de spraak van mensen ook kunt beïnvloeden en misschien zelfs wel verbeteren. Aangezien autisme of een andere neurologische aandoening die spraak kunnen aantasten, kan dat best een positieve ontwikkeling zijn.

Meer onderzoek

Toch blijft het een wat griezelig idee, wetenschappers die je brein kunnen manipuleren. Er is sowieso nog veel meer onderzoek nodig. De experts hopen op een dag de specifieke genen te ontdekken die aangetast worden bij mensen met autisme of een andere neurologische aandoening. “De twee hersengedeelten die we van de vogels onder de loep namen, zijn slechts een stukje van de puzzel”, aldus Roberts.

Bron | UT Southwestern Medical Center
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

Ook interessant