Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Voedingscentrum: mannen moeten veel minder vlees gaan eten

minder-vlees-mannen-voedingscentrum-margriet.jpg

We moeten minder vlees gaan eten. En dan vooral mannen die nog maar wat graag gehaktballen of hamburgers naar binnen werken. Dat betoogt het Voedingscentrum.

Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders al probeert minder vlees te eten. Heel mooi, maar proberen is niet genoeg, vindt het kenniscentrum.

Schijf van vijf

“Mannen kunnen gemiddeld zeker vierhonderd gram minder vlees eten per week”, weet Corné van Dooren, expert duurzaam eten bij het Voedingscentrum. En vrouwen zouden met honderd gram kunnen minderen. Minder vlees, maar vooral ook volgens de schijf van vijf eten. Genoeg gevarieerd, dus. En niet meer dan vijfhonderd gram vlees per week, waarvan maximaal driehonderd gram rood vlees. Bewerkt vlees zoals vleeswaren en hamburgers, staan niet eens in de schijf van vijf. “Vooral minder bewerkt en rood vlees eten is gunstig. Je verlaagt zo het risico op ziekten als kanker, diabetes type 2 en op een beroerte”, aldus Van Dooren.

‘It’s peanuts’

Met T-shirts met opschriften als ‘never bean so happy’, ‘get egg cited’ en ‘it’s peanuts’, hoopt het kenniscentrum Nederlanders en dan met name de heren te enthousiasmeren voor alternatieven voor vlees. Zoals bonen, eieren en noten en zaden. “Mannen hoeven zich geen zorgen te maken dat ze te weinig eiwitten, vitaminen of mineralen binnenkrijgen als ze minder vlees eten”, stelt Van Dooren gerust. “Deze nuttige stoffen zitten ook in noten, ei en peulvruchten.”

En dat bijvoorbeeld een vegetarische hamburger niet minder lekker hoeft te zijn, bewijst het recept voor deze kikkererwtenburger wel. Het proberen waard, toch?

Bron | Voedingscentrum
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant