Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

‘Vlooien- en tekenmiddelen voor huisdieren gevaarlijk voor mensen’

vlooien-en-tekenmiddelen-huisdieren-gevaarlijk-voor-mensen-margriet.jpg

De meeste mensen proberen vlooien en teken bij hun huisdieren te bestrijden met chemische middeltjes. Toch blijkt het gebruik van dit soort vlooien- en tekenmiddelen niet zonder gevaar te zijn. De pesticiden uit dit soort middeltjes komen namelijk ook bij mensen terecht en zijn erg gevaarlijk.

Volgens de Pesticide Action Network Netherlands (PAN) zijn dergelijke vlooien- en tekenmiddelen kankerverwekkend of kunnen de hormoonhuishouding van mensen verstoren.

Grote hoeveelheden gifsoorten in vlooien- en tekenmiddelen

Volgens de organisatie zitten er in vlooienbandjes, druppels en sprays, voor huisdieren, grote hoeveelheden van gifsoorten die in de landbouwsector al verboden zijn. De dosis Fipronil, die voor de behandeling van hond en kat wordt geadviseerd, is bijvoorbeeld 250.000 keer hoger dan de in de Europese Unie aanvaardbare dagelijkse menselijke inname. Maar ook in de muggenverdelger DEET zitten veel stoffen die schadelijk zijn voor de mens.

Lees ook: Deze lentebloemen kunnen levensgevaarlijk zijn voor je huisdier

Liever alternatieve middelen

“We hebben een brief naar bijna vijfhonderd dierenartspraktijken en klinieken gestuurd met het verzoek dat ze hun verantwoordelijkheid nemen en per direct geen chemische anti vlooien-, luizen en tekenmiddelen voor de behandeling van kleine huisdieren adviseren, maar alternatieve middelen,” aldus organisatie. De vlooien-en tekenmiddelen zouden vooral met betrekking tot zwangere vrouwen, peuters en kleine kinderen erg gevaarlijk zijn.

Bron | RTL Nieuws
Beeld | Getty

Ook interessant