Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Last van vliegende mieren? Zo kun je ze bestrijden

vliegende-mieren.jpg

Uit alle hoeken en gaten komen ze plotseling weer tevoorschijn: zwermen vliegende mieren. Maar waar komen deze beestjes eigenlijk vandaan en hoe kun je ze het beste bestrijden?

In principe is er geen verschil tussen gewone mieren en vliegende mieren: ze komen namelijk allemaal uit hetzelfde nest. Alleen de koninginnen en de mannetjes waarmee gepaard wordt, hebben vleugels. Het grootste deel van het nest bestaat uit mieren zonder vleugels.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bruidsvlucht van vliegende mieren

Vliegende mieren laten zich meestal vanaf juli zien. Vanaf dat moment is het de paarperiode, wat betekent dat de koninginnen eropuit trekken met de mannetjes om een nieuw nest te maken. Zo’n zwerm vliegende mieren wordt ook wel een ‘bruidsvlucht’ genoemd. In de lucht gaan de koninginnen op zoek naar andere mieren die ook hun nest zijn uitgevlogen, om er zeker van te zijn dat ze niet paren met mannetjes uit hun eigen nest. Na het paren zijn de mannetjes vaak zo vermoeid dat ze sterven. De gevleugelde koninginnen zakken dan terug af naar de grond en werpen hun vleugels af. Ze zorgen dan in hun nieuwe nestje voor een nieuwe mierenkolonie.

Nestplaats

Het is niet zo dat mieren een specifieke streek uitkiezen, maar ze kiezen wel een specifieke nestplaats uit. De kans dat je een zwerm vliegende mieren tegenkomt is groter op een plaats waar veel gaatjes en spleetjes zijn of waar bijvoorbeeld veel dood hout ligt. Ze kunnen dus net zo goed voorkomen in een binnenstad als in de vrije natuur.

(Vliegende) mieren bestrijden

Omdat voorkomen beter is dan genezen, is het handig om van tevoren een aantal maatregelen te nemen:

  • Probeer alle kiertjes en gaatjes in huis zoveel mogelijk te dichten. Mieren houden ervan hun nestje te starten in allerlei spleetjes.
  • Probeer dode boomstronken en rottend hout uit je tuin te halen, mieren houden ervan om hier kolonies te vormen.
  • Zorg voor wat lavendel en rozemarijn in je tuin. Mieren houden namelijk niet van deze plantjes.
  • Nog iets waar mieren niet gek op zijn: peper en koffie. Strooi hier en daar wat in je tuin en de beestjes zullen vanzelf een ander onderkomen zoeken.

Bron | Libelle.be
Foto | iStock

Ook interessant