Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Ga je vliegen? Déze alcoholische drankjes smaken het lekkerst in de lucht

ga-je-vliegen-deze-alcoholische-drankjes-smaken-het-lekkerst-in-de-lucht.jpg

Voor veel mensen begint de voorpret van hun vakantie al in het vliegtuig: zij luiden hun reis in met een lekker glaasje wijn of champagne. Maar wist je dat niet alle alcoholische drankjes even lekker smaken in de lucht? De koude en droge lucht in het vliegtuig zorgt er namelijk voor dat bepaalde smaken minder goed tot hun recht komen.

Mocht je toch graag alcoholische drankjes willen nuttigen, dan kun je volgens experts het beste gaan voor een bloody mary, riesling, sauvignon blanc óf een scotch on the rocks.

Hoe werkt het?

Dat bepaalde alcoholische drankjes hun smaak verliezen in de lucht, is eigenlijk niet zo gek. De droge atmosfeer in een vliegtuig heeft namelijk een directe invloed op onze neus. Die wordt ook droog en raakt soms verstopt, waardoor we geuren – en dus ook smaken – minder sterk waarnemen. Onze olfactorische receptoren, die we nodig hebben om goed te kunnen ruiken, werken ook minder goed in deze omgeving. En dat komt dan weer doordat er in het vliegtuig minder zuurstof aanwezig is.

Bloody mary

En dat is niet alles: ook het geluid van vliegtuigmotoren kan de smaakbelevenis met maar liefst 30 procent verminderen. Dit gaat echter niet op voor ‘umami’, ook wel het vijfde smaak-zintuig genoemd. Wij mensen kunnen vijf smaken proeven: zoet, zout, zuur, bitter en dus umami, een meer hartige smaak. De keuze voor een bloody mary in het vliegtuig is dan ook niet zo gek. Dit hartige drankje bevat tomatensap, iets wat in de lucht precies zo smaakt als het hoort te smaken. En omdat we onze smaak op grote hoogte wat verliezen, hebben we juist meer behoefte aan zout en kruidig (iets wat in tomatensap zit).

Lees ook: waarom het eten in een vliegtuig nooit echt geweldig smaakt

Wijnen en whiskey’s

Mocht je meer zin hebben in een wijntje, dan kun je het beste voor een riesling of sauvignon blanc gaan. Fruitige aroma’s en zurige smaken behouden namelijk ook veel van hun intensiteit in de lucht. “Vooral wijnen met levendige fruitnoten doen het goed, waaronder Australische wijnen. Deze wijnen staan namelijk bekend om hun intense fruitige smaak,” aldus wijnsommelier Michael Hill Smith. Ben jij meer van de whiskey? Dan kun je het beste voor Schotse whiskey of bourbon whiskey gaan. Deze whiskey-soorten hebben een sterker aromatisch profiel, waardoor de smaken beter doorkomen in de lucht.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Dailymail
Beeld | iStock

Ook interessant