Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Bah, een vlieg op je strokbroodje! Kun je het nu nog eten? Dít zeggen experts

vlieg-op-eten.jpg

In de zomer eten we weer lekker vaak buiten. Maar wat doe je als er een vlieg op je stokbroodje landt? Kun je je broodje dan nog gewoon opeten, of is het beter om hem meteen weg te gooien? 

Volgens de Britse krant Metro lijkt weggooien wel zo verstandig. Zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Florida dat de gemiddelde huis-tuin-en-keukenvlieg meer soorten ziekteverwekkers bij zich draagt dan tot nu toe werd gedacht.

‘Maar één seconde nodig’

“Ze hoeven je voedsel maar één seconde aan te raken om de bacteriën van alle vieze dingen waarmee ze in aanraking zijn gekomen, via hun pootjes en haartjes over te dragen,” waarschuwt een ongediertebestrijder de krant. “En aangezien vliegen ernstige ziektes zoals cholera en tyfus kunnen verspreiden, is het waarschijnlijk beter om niets meer te eten wat ze hebben aangeraakt.” Maar zijn opvatting blijkt ietwat overdreven.

De expert Voedselveiligheid: niks aan de hand

We hoeven ons volgens Wieke van der Vossen, expert Voedselveiligheid bij het Voedingscentrum, namelijk niet zo’n zorgen te maken. “Dit advies gaat wel erg ver,” stelt zij gerust. “Het klopt dat vliegen ziekteverwekkende bacteriën kunnen overbrengen. Daarom is het belangrijk om ze zo veel mogelijk uit de buurt van voedsel te houden. Maar het is niet nodig om gelijk je eten weg te gooien als er een vlieg op landt. De hoeveelheid bacteriën die een vlieg kan overdragen is over het algemeen veel te klein om er ziek van te worden. Bacteriën hebben vaak tijd nodig om zich te vermenigvuldigen tot ziekmakende aantallen. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je bederfelijk voedsel langere tijd bij kamertemperatuur bewaart.”

Lees ook:
7 dingen die je moet weten over voedselvergiftiging tijdens je vakantie

Hygiëne wel belangrijk

Zelfs mensen die gevoeliger zijn voor een voedselinfectie, zoals ouderen, jonge kinderen, zwangeren en mensen met een verzwakt afweersysteem, zullen niet gelijk ziek worden van één vlieg op het eten, aldus Van der Vossen. “Wel is hygiëne erg belangrijk. Houd de keuken schoon, was je handen en houd bederfelijk eten goed gekoeld. En houd vliegen zo veel mogelijk buiten de deur.”

Bron | Metro, expert voedselveiligheid Wieke van der Vossen van het Voedingscentrum
Beeld | iStock

Ook interessant