Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Is het eten van vlees nog wel veilig nu er veel slachthuismedewerkers besmet zijn?

is-het-eten-van-vlees-nog-wel-veilig-nu-er-veel-slachthuismedewerkers-besmet-zijn.jpg

Het nieuws dat maar liefst 45 werknemers van slachthuis Vion in Nederland positief zijn getest op het coronavirus, roept de vraag op in hoeverre het nog wel veilig is om vlees te eten. Kun je bijvoorbeeld het coronavirus krijgen als een besmette slachthuismedewerker je vlees heeft aangeraakt?

Wij leggen het je hier uit.

Onwaarschijnlijk

Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hoef je niet bang te zijn om besmet te raken via vlees. Volgens hen zijn er namelijk geen aanwijzingen dat voedsel een besmettingsbron kan zijn. “Het duurt enkele dagen voordat vlees uit een slachthuis op iemands bord terecht komt. Dat de virusdeeltjes zo lang overleven is onwaarschijnlijk,” zo zegt woordvoerder Tjitte Mastenbroek van de NVWA.

Lees ook: kan mondwater je beschermen tegen besmetting met het coronavirus?

Geen gevallen bekend

Als er toch nog virusdeeltjes aanwezig zijn op het vlees, dan worden ze tijdens het koken wel gedood. “Vlees moet verhit worden voordat het wordt geconsumeerd. Daarmee worden de mogelijke virusdeeltjes alsnog gedood,” aldus Mastenbroek. Daarnaast zijn er volgens de European Food Safety Authority (EFSA) ook geen gevallen van besmetting door voedsel bekend. Het virus heeft een levend mens of dier nodig om te overleven en uit te groeien. Je kunt dus gewoon zonder zorgen vlees blijven eten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws
Beeld | iStock

Ook interessant