Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

VIVA gaat op de barricades tegen seksueel geweld

handen.jpg

Tijdschrift VIVA vraagt deze week samen met Fonds Slachtofferhulp en Centrum Seksueel Geweld aandacht voor seksueel geweld tegen vrouwen.

Seksisme en seksueel geweld zijn – nog steeds – overal. Alleen al in Nederland ondervindt 40 procent van de vrouwen seksueel geweld en wordt 1 op de 8 vrouwen verkracht. In 85 procent van die gevallen is de dader een bekende. Kortom: seksueel grensoverschrijdend gedrag blijkt anno 2017 nog steeds een serieus probleem. Bovendien durven vrouwen die met seksueel geweld te maken hebben gehad niet snel aangifte te doen. Slechts elf procent van de Nederlandse vrouwen doet dat wel. Dat cijfer moet en kan omhoog. Een goede start is door erover te praten en daar wil VIVA aan bijdragen.

Themanummer

Met een speciaal themanummer besteedt VIVA deze week uitgebreid aandacht aan dit probleem. Met een uitgebreid dossier met schokkende cijfers, een aangrijpend portret van een slachtoffer en interviews met Iva Bicanic van Centrum Seksueel Geweld en Ineke Sybesma van Fonds Slachtofferhulp. Ook cabaretière Anke Laterveer – die met haar actie #ZegHet landelijke aandacht kreeg voor seksueel geweld tegen vrouwen – en Geraldine Kemper – die voor BNN het programma Verkracht of niet maakte – vertellen over hun ervaringen.

#IkOok

VIVA wil met dit themanummer op de barricades om dit ernstige probleem aan de kaak te stellen. Want dat is hard nodig. Al zijn de cijfers schrikbarend hoog, erover praten en snel hulp zoeken blijkt nog steeds lastig. Terwijl dat de kans op medische en psychische problemen aanzienlijk verkleint en de pakkans van de dader juist vergroot. Om bewustzijn rondom seksueel geweld te creëren, en om het taboe op praten over zulke ervaringen te doorbreken, is het nodig om aandacht te blijven vragen voor dit thema. Want hoe meer vrouwen hierover durven te praten, hoe meer vrouwen zich daarmee gesterkt voelen om hulp te zoeken of zelfs aangifte te doen. VIVA roept daarom op om ervaringen te delen op social media met #IkOok.

VIVA editie 40 is te koop in de winkels en via magazine.nl.

Foto | iStock

Ook interessant om te lezen

Bekijk ook

Onze Margriet vriendinnen, Ingrid en Liezet, zijn als voorbereiding op Margriet Winter Fair op bezoek geweest bij Romeo. Romeo is trendwatcher, groenstylist en presentator van de video’s van Green Your Day. Tijdens Margriet Winter Fair gaat Romeo creatieve workshops geven.

Kun je de video niet bekijken? Klik dan hier.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant