Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Met deze vijf tips word je een betere luisteraar

vriendinnen.jpg

Maar liefst acht op de tien Nederlanders zegt niet goed te luisteren. De voornaamste reden? We laten ons afleiden door onze smartphones en social media. Dat blijkt uit onderzoek van Sensoor, de landelijke luisterlijn.

Bij Sensoor kun je dag en nacht terecht voor een vertrouwelijk telefonisch gesprek met een vrijwilliger. De organisatie onderzocht ons luistergedrag in het kader van hun campagne Nederland geef gehoor!. Deze campagne gaat vandaag van start en is bedoeld om ons opnieuw te leren luisteren. Volgens de organisatie is de noodzaak om echt naar elkaar te luisteren groot. Vandaar dat ze hebben besloten een online spoedcursus luisteren op te zetten.

Verbinding

Waarom het volgens Sensoor zo belangrijk is om een goede luisteraar te zijn? Als je echt naar elkaar luistert, zorgt dat voor verbinding. Het voorkomt eenzaamheid, verzacht pijn, vermindert relatieproblemen en kweekt begrip tussen mensen.

Het advies is om die vriendin te bellen die met zichzelf in de knoop zit of even langs te lopen bij de buurman die eenzaam lijkt. Knoop een praatje aan met de collega die niet zo lekker in zijn vel zit en vraag hoe het nou werkelijk gaat. En luister écht, met tijd en aandacht.

5 gouden tips om beter te luisteren

Ben jij een goede luisteraar of valt er nog wel wat te verbeteren? Met deze vijf tips uit de spoedcursus hoor je echt wat de ander bedoelt en geef je oprechte aandacht.

 1. Houd het gelijkwaardig en heb geen medelijden
  Een luisterend oor bieden betekent dat je even naast de ander gaat staan, niet bóven hem of haar. Dat laatste doe je eigenlijk wanneer je medelijden met diegene hebt, het gesprek is dan niet gelijkwaardig. Een ander gevaar is dat je je te veel inleeft. Het luisteren naar die ander kost je zo veel energie dat je jezelf als het ware verliest. Dat doet jezelf én die ander geen goed. Het is hoe dan ook belangrijk je eigen grenzen te bewaken.
 2. Luister naar wat er níét wordt gezegd
  Tussen de regels door luisteren, dat is een kunst die oefening vraagt. Probeer eens te letten op afgebroken zinnen. Spits je oren voor de onuitgesproken emoties die je waarneemt in stemgeluid, houding en oogopslag. Vraag niet naar wat er letterlijk wordt gezegd, maar naar wat je meent te horen. Bijvoorbeeld: ‘Je klinkt teleurgesteld, hoor ik dat goed?’
 3. Stel open vragen
  De juiste vragen stellen is een belangrijk ingrediënt voor een goed gesprek. Goede vragen zijn open, er ligt geen veroordeling in en ze stimuleren om tot de kern van iemands verhaal te komen. Bijvoorbeeld: ‘Wat vind je er moeilijk aan?’ in plaats van: ‘Waarom is dat nou zo moeilijk?’
 4. Laat eens stiltes vallen
  Een stilte kan ongemakkelijk worden. Je bedenkt snel een nieuwe vraag. Het gevaar is dat iemand dan alleen maar bezig is je vragen te beantwoorden en niet vertelt wat hij echt op zijn hart heeft. Dat kan een onveilig en ongemakkelijk gevoel geven. Durf die stilte eens te laten vallen. Dat zorgt voor rust in een gesprek en geeft de ander de ruimte voor nieuwe gedachten en inzichten.
 5. Vraag naar waar de ander over wil praten, niet naar wat je nieuwsgierig maakt
  Nieuwsgierigheid heeft vaak een negatieve lading, het wordt geassocieerd met sensatie. Toch is een mate van oprechte nieuwsgierigheid of belangstelling een sleutel tot een goed gesprek. De kunst is om benieuwd te zijn naar de mens achter het verhaal. Als iemand een verhaal vertelt kan er iets worden gezegd wat je nieuwsgierigheid wekt. Je hebt al gauw de neiging daar vragen over te stellen. Maar is dat ook waar de ander over wil praten?

Doe hier de spoedcursus van Sensoor en kom erachter welk type luisteraar je bent.

Heb jij ook goede luistertips? Laat het ons weten via Facebook.

Bron | nederlandsdagblad.nlsensoor.nl, nederlandgeefgehoor.nl
Foto | iStock

Ook interessant om te lezen

Bekijk ook

Handig: zó verwijder je in een handomdraai glitternagellak van je nagels.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant