Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

In vijf stappen naar een nieuwe zorgverzekering

webwinkelen-vrouw.jpg

Denk je aan overstappen naar een nieuwe zorgverzekeraar? Je hebt tot 1 februari 2017 de tijd om een nieuwe verzekeraar te kiezen. Volg dit stappenplan, dan vergeet je niets en is het zó gepiept.

Stap 1: welke aanvullende zorg heb je nodig?

Zet op een rijtje wat je volgend jaar aan aanvullende zorg nodig denkt te hebben. Bedenk bijvoorbeeld of je in 2017 een (nieuwe) bril en/of fysiotherapie nodig hebt. Bij de meeste verzekeraars kun je online inzien welke zorg je het afgelopen jaar hebt gehad. Dit kan helpen bij het maken van je inschatting voor volgend jaar.

Stap 2: bekijk je eigen risico

Stel op basis van je inschatting de hoogte van je eigen risico vast. Boven op het verplichte eigen risico van €385 kun je een vrijwillig eigen risico nemen met een maximum van € 885. Hierbij geldt: hoe hoger het vrijwillig eigen risico, hoe lager de premie die je moet betalen.

Stap 3: eigen risico betalen aan het begin of eind?

Beslis of je het eigen risico vooraf wilt betalen of liever aan het eind van het jaar. Er zijn verzekeraars waar je het eigen risico (gespreid) kunt betalen. Je krijgt aan het eind van het jaar een overzicht van het gebruikte eigen risico. Als dat minder is dan € 385, krijg je geld terug.

Stap 4: collectief of niet?

Ga na of je gebruik kunt maken van een collectieve verzekering. Dat betekent meestal korting op je premie. Via je werk of een consumentenorganisatie is dit vaak mogelijk. De korting kan oplopen tot 15%, dus het is zeker de moeite waard om daar eens in te duiken.

Stap 5: slim vergelijken

Vergelijk zorgverzekeringen. Dat doe je snel op een handige vergelijkingssite of via Margriet Zorgvergelijker. Je kunt je ook via deze website inschrijven bij je nieuwe verzekeraar. Zo heb je geen gedoe met het omzetten van gegevens, en meestal zegt de nieuwe verzekeraar je oude verzekering ook nog eens voor je op. Zolang dat voor 1 januari 2017 gebeurt, ben je netjes op tijd.

Handig om te weten

Je kunt overstappen tot 1 februari 2017. Maar opzeggen doe je voor de jaarwisseling, ook als je nog niet zeker weet naar welke verzekeraar je overstapt. Dat is geen probleem. Zodra je een nieuwe verzekering afsluit, ben je met terugwerkende kracht vanaf 1 januari verzekerd van zorg.

De beste artikelen gratis ontvangen in je mailbox? Word lid van de Margriet nieuwsbrief.

 

Ook interessant