Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Déze vijf dingen moet je volgens een microbioloog meteen doen zodra je thuiskomt

thuiskomt.jpg

Ten tijde van deze coronacrisis is het belangrijk om zo min mogelijk de deur uit te gaan. Als je zelf het coronavirus hebt maar geen symptomen vertoont, kun je namelijk buiten alsnog anderen besmetten. En daarnaast stel je jezelf ook bloot aan de ziektekiemen van andere mensen. En als je niet waakzaam bent, breng je deze ook nog je eigen huis in waar ze je alsnog kunnen infecteren.

Moet je toch per se de deur uit moeten, dan is het belangrijk om bij thuiskomst meteen de volgende vijf dingen te doen:

Stap 1: ontsmet je handen voordat je je huis binnengaat

Houd altijd rekening met eventuele ziektekiemen op je handen als je buiten de deur bent geweest. Raak je gezicht niet aan totdat je ze kunt wassen en draag eventueel desinfecteergel bij je zodat je geen potentieel schadelijke ziekteverwekkers achterlaat op de stuur van je auto of de deurknop van je huis.

Dr. Elizabeth Scott, hoogleraar microbiologie aan de Simmons University in Boston, draagt ook te allen tijde desinfecteergel bij zich. Als ze onderweg is, gebruikt ze het in de volgende twee scenario’s: “Als ik in mijn auto zit, ontsmet ik mijn handen zodra ik weer terug in de auto stap na het boodschappen doen. En voordat ik mijn huis binnenloop, ontsmet ik mijn handen nog een keer.”

Stap 2: leg je spullen op de grond en hang je tas en sleutels op

Omdat ziektekiemen meerdere uren op oppervlakten kunnen overleven, is het belangrijk dat je je boodschappen niet op je aanrecht zet (tenzij je van plan bent om daarna meteen de boel grondig te desinfecteren). Hetzelfde geldt voor pakketjes die je thuisbezorgd krijgt en normaal gesproken op de keukentafel zou leggen. Waar je je spullen dan wel moet neerleggen? Dr. Elizabeth Scott heeft hier een speciale aanpak voor. Nadat ze haar handen heeft ontsmet en haar huis in loopt, legt haar tassen op de grond zodat ze de volgende stap hierna kan afhandelen. Terwijl je bezig bent kun je je tas of sleutels aan een haak hangen, zolang je ze maar niet op je aanrecht of keukentafel zet.

Lees ook: het coronavirus is aangetroffen in rioolwater, hoe gevaarlijk is dit?

Stap 3: trek je vuile schoenen en kleding uit

Het maakt niet uit hoe lang je buiten bent geweest, ook je schoenen en kleding zijn potentiële kiemdragers. Scott trekt daarom altijd haar schoenen en jas uit als ze thuiskomt en plaatst ze in ‘quarantaine’ in hun eigen, aangewezen gebied (niet op de bank of een eetkamerstoel). Als je éxtra voorzichtig wil zijn, kun je je ook altijd nog omkleden. Zorg er wel voor dat je ‘vuile’ kleding direct in de wasmand doet of wast.

Stap 4: was je handen grondig en pak je boodschappentas uit

Nadat je je schoenen en jas hebt uit gedaan, is het tijd om eventuele ziektekiemen van je handen te verwijderen. Was je handen grondig met water en zeep, droog ze goed af en begin vervolgens met het uitpakken van je boodschappentas.

Stap 5: desinfecteer je handen opnieuw óf was ze nog een keer

Heb je net je boodschappen opgeruimd? Dan is het belangrijk om je handen nog een keer te desinfecteren of te wassen. Als je per ongeluk wat boodschappen op je aanrecht hebt gezet, is het belangrijk om hier een doekje over te halen (die je daarna natuurlijk niet nog een keer gebruikt om schoon te maken). Als je bij binnenkomst een aantal dingen hebt aangeraakt, kun je ook deze desinfecteren met bleek of een schoonmaakmiddel dat alcohol bevat.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Apartmenttherapy
Beeld | iStock

Ook interessant