Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarom déze vier IC-artsen pleiten voor versoepelingen van de coronamaatregelen

waarom-deze-vier-ic-artsen-pleiten-voor-versoepelingen.jpg

Vier IC-artsen hebben in een aangrijpende brief in NRC gepleit voor versoepelingen van de maatregelen. Volgens de artsen eisen de huidige coronamaatregelen een te ‘grote tol’. We moeten ‘accepteren dat er als gevolg van corona meer mensen zullen overlijden’.

De brief is afkomstig van Hans van der Hoeven, Hugo Trouw en Alec van Veenendaal uit het Radboudumc Nijmegen, en Nynke Postma uit het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk.

Grote tol

In de brief leggen ze uit dat de huidige maatregelen een steeds grotere tol gaan eisen. “De niet-urgente reguliere zorg wordt uitgesteld, waardoor mensen met kanker, mensen die op transplantaties wachten of andere patiënten soms vroegtijdig sterven.” Daarnaast zijn er volgens de artsen veel leerlingen op basis- en middelbare scholen die een serieuze leerachterstand oplopen. En daar blijft het niet bij: “Winkels, cafés, restaurants en kapsalons zijn allemaal gesloten. Veel ondernemers zullen deze crisis niet overleven. Het aantal mensen dat in armoede leeft neemt toe en de kloof tussen arm en rijk groeit.”

Lees ook: Kabinet komt met deze routekaart voor de versoepeling van de coronamaatregelen

Meer overlijdens accepteren

Volgens de IC-artsen wegen de zware coronamaatregelen niet meer op tegen het ‘redden’ van coronapatiënten, die ook vaak na behandeling nog lang met klachten blijven rondlopen. De medici vinden dat we moeten accepteren dat er op korte termijn meer mensen zullen overlijden aan het coronavirus. “Als enkele maatregelen loslaten betekent dat er meer mensen besmet raken, ziek worden en de ziekenhuizen vollopen, dan is een selectiever IC-opnamebeleid nodig.” De artsen leggen uit dat van sommige patiënten de overlevingskans bij voorbaat al heel klein is. “Zo heeft een patiënt van 75 jaar met suikerziekte, die niet meer in staat is om thuis de trap op te lopen, een vooraf te bepalen geringe kans op overleving, laat staan een goed herstel. Dit geldt ook voor een patiënt van 69 jaar met morbide obesitas en een eerder herseninfarct, waardoor hij of zij thuis al geholpen moest worden met wassen en aankleden.”

IC-artsen: “Duivels dilemma”

De artsen zijn zich zeker bewust van het feit dat iedere individuele afweging een ‘duivels dilemma’ blijft, “maar het gesprek hierover uit de weg te gaan, is schadelijk voor zowel Covid-patiënten als onze samenleving.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NRC
Beeld | Getty

Ook interessant