Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Veel vaccinaties nog steeds niet verwerkt in database coronapaspoort

veel-vaccinaties-nog-niet-verwerkt-in-database-coronapaspoort-margriet.jpg

Om straks eenvoudig met het coronapaspoort op reis te kunnen, heb je een registratie nodig van je coronavaccinatie in het centrale RIVM-systeem. Maar helaas gaat het daar bij veel mensen mis: honderdduizenden Nederlanders wachten namelijk nog steeds op de registratie van hun coronavaccinatie.

En dat kan voor grote problemen zorgen. Mensen hebben het bewijs dat ze volledig gevaccineerd zijn nodig om straks in de Coronacheck-app een groen vinkje te krijgen. Voor sommige mensen gaat het dan ook een race tegen de klok worden.

Huisartsen en zorginstellingen lopen achter

Vijf maanden na het begin van de Nederlandse vaccinatiecampagne heeft het CIMS (Covid-vaccinatie Informatie- en Monitoringsysteem) nog altijd te maken met grote achterstanden in de registratie. Volgens het RIVM is ongeveer 82,4 procent van de gezette prikken verwerkt in de centrale database. Op een totaal van tien miljoen vaccinaties betekent dit dat zo’n 1,7 miljoen vaccinaties niet in het systeem staan. Vooral bij huisartsen en zorginstellingen lopen ze achter. Slechts zestig procent van de gezette prikken is daar geregistreerd in het CIMS, zo schat het RIVM.

Lees ook: Zo kun je toch vaccinatiepaspoort krijgen als je vaccinatiegegevens niet met RIVM hebt gedeeld

Verschillende oorzaken

Een deel van de prikken, zo’n vijf á tien procent van de totale tien miljoen, wordt niet verwerkt omdat mensen er geen toestemming voor hebben gegeven – registratie is niet verplicht. Maar er zijn ook andere oorzaken. Zo loopt de administratie van huisartsen en zorginstellingen soms achter. “Er gaan meerdere zaken niet helemaal goed, het is een veelheid aan factoren,” zo zegt een woordvoerder van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). “Huisartsen maken gebruik van verschillende leveranciers voor hun praktijkinformatiesystemen, waarin ze de vaccinaties registreren. Al die leveranciers zijn al in gesprek geweest met het RIVM. Maar het lijkt erop dat het nog steeds niet goed loopt.”

De LHV hoopt dat het probleem zo snel mogelijk verholpen is. “Want veel mensen die zien dat hun vaccinatie niet in MijnRIVM verwerkt is, zullen de huisarts gaan bellen. Terwijl die er verder ook niet veel aan kunnen doen, en het bovendien al druk genoeg hebben.”

Belangrijk voor coronapaspoort

De achterstanden in het CIMS zijn vooral een probleem, omdat het ministerie van Volksgezondheid de gegevens per 1 juli wil gebruiken voor de Coronacheck-app, de Nederlandse naam voor het Europese coronapaspoort. Mensen hebben het bewijs dat ze volledig gevaccineerd zijn nodig om in die app een groen vinkje te kunnen krijgen. Een RIVM-woordvoerder zegt dat er hard gewerkt wordt om alle problemen op te lossen. “Elke dag komen we ook weer een stapje verder. Maar het blijft soms echt zoeken naar de precieze oorzaak, het is een complex proces.”

Bron | AD
Beeld | Getty

Ook interessant