Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Dit is wat we tot nu toe weten over de zorgpremie in 2021

dit-is-wat-we-tot-nu-toe-weten-over-de-zorgpremie-in-2021.jpg

Het is juni en dan zijn we normaal gesproken nog niet echt met de zorgpremie van volgend jaar bezig, maar dit jaar loopt alles door het coronavirus nét iets anders. De zorgkosten door de coronacrisis zijn natuurlijk enorm hoog; gaan we dat volgend jaar terugzien in onze zorgpremie?

Een aantal deskundigen had het eerder deze week over een stijging van honderden euro’s, maar dat is volgens zorgminister Van Rijn erg onwaarschijnlijk.

Hogere zorgpremie

Ook zónder een pandemie stijgt onze zorgpremie elk jaar: de afgelopen vier jaar ging de premie steeds met zo’n 50 tot 60 euro per jaar omhoog. Die stijgingen ontstaan onder andere omdat de prijzen en lonen in de zorgsector ook omhoog gaan. Het is dan ook niet zo verrassend dat veel mensen zich zorgen maken over deze premie nu de zorgkosten door het coronavirus enorm hoog zijn. Toen deskundigen op het gebied van gezondheidseconomie eerder deze maand berekenden dat je verzekering honderden euro’s duurder zou worden, schrokken veel mensen, óók de leden van de Tweede Kamer. Zij besloten zorgminister Martin van Rijn te vragen hoe dat precies zit.

Lees ook: In deze provincie loop je de meeste kans om besmet te raken met het coronavirus

1,2 miljard coronakosten

Zorgminister Van Rijn stelde ze woensdag enigszins gerust. Hoewel die berekening van honderden euro’s op papier misschien wel klopt, zullen we in de praktijk niet zo veel extra gaan betalen, zegt hij. De insteek bij het opvangen van de enorme zorgkosten door het coronavirus is volgens hem het “maximaal dempen van de premie”. Inmiddels is er volgens de minister al 1,2 miljard euro uitgegeven aan zaken die met corona te maken hebben. Denk daarbij aan bijvoorbeeld beademingsapparatuur, coronatesten en beschermingsmiddelen voor de zorgsector. Een gedeelte van die kosten wordt betaald uit de staatskas, en ook de reserves die zorgverzekeraars hebben opgebouwd voor slechte tijden worden in deze periode gebruikt. Pas daarna wordt er aanspraak gedaan op hogere zorgpremies.

Exacte kosten nog onbekend

De exacte zorgkosten voor dit jaar zijn nog niet bekend, zegt de minister. Het duurt even om dat uit te zoeken, omdat er minder reguliere zorg is verleend, maar juist meer uitgegeven is aan intensive care. De minister kan daarom nog geen exacte cijfers geven over de zorgpremie in 2021.

Belangrijke data zorgpremie

Op Prinsjesdag – 15 september – worden de veranderingen in de zorg en zorgverzekering in 2021 bekend gemaakt. Dan horen we dus wat er aangepast wordt op het gebied van de zorgpremie, maar ook de zorgtoeslag en inkomensafhankelijke bijdrage. Op basis daarvan gaan zorgverzekeraars de prijzen van de zorgpremie en aanvullende verzekeringen berekenen. Die bedragen worden op 12 november aangekondigd. Vervolgens heb je zelf zoals ieder jaar weer tot de laatste dag van het jaar de tijd om eventueel over te stappen naar een andere zorgverzekering voor 2021.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Eigen risico

Wat al wel zeker is, is dat het eigen risico níet omhoog zal gaan. In 2018 heeft de overheid besloten dat bedrag te bevriezen tot en met het jaar 2021. Ook volgend jaar zullen we per persoon dus nog 385 euro eigen risico betalen voor onze zorg. Pas in 2022 kan het eigen risico weer aangepast worden.

Bron | Zorgwijzer, AD
Beeld | iStock

Margriet heeft een nieuwe look! Er staat niet alleen een fris, nieuw logo op de voorkant, maar ook de binnenkant heeft een make-over gekregen. Zien? Koop Margriet 26 snel in de winkel of bestel ‘m veilig online zonder extra verzendkosten.

Ook interessant