Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Wel of geen versoepelingen? Dít kun je verwachten van de persconferentie vanavond

wel-of-geen-versoepelingen-dit-kun-je-verwachten-van-de-persconferentie-vanavond.jpg

Iedereen hoopt natuurlijk dat er vanavond tijdens de persconferentie nog versoepelingen worden aangekondigd voor de kerst. Maar of dat heel realistisch is? De cijfers lijken tot nu toe in ieder geval een somber beeld te schetsen.

“Voor december en de kerstvakantie blijven de geluiden somber,” zo vertelt politiek verslaggever Fons Lambie aan RTL Nieuws.

Wel of geen versoepelingen tijdens persconferentie?

Heel veel mensen hopen dat er, vooral qua groepsgrootte, een versoepeling komt, zodat ze toch nog met meer familie en vrienden kerst kunnen vieren. Daarnaast hopen veel horecaondernemers dat er minder strikte regels komen, zodat ze hun zaken zo snel mogelijk weer kunnen openen. Volgens Lambie houdt het kabinet hier zeker rekening mee. “Maar gezien de hoge besmettingscijfers van de afgelopen dagen is versoepeling in december waarschijnlijk niet mogelijk. Ook het aantal ic-opnames per dag ligt te hoog om nu te versoepelen.”

Groepsgrootte

Wat er misschien nog wél in zit, is dat we met iets meer mensen kerst mogen vieren. “Voor vanavond verwachten we wel een besluit over het maximum aantal bezoekers dat je thuis mag ontvangen. Nu ligt dat aantal op drie personen. Er liggen voorstellen op tafel om dat aantal mogelijk voor de feestdagen te verhogen naar vier of vijf mensen, maar dan dus alleen voor die dagen,” aldus Lambie. Of deze voorstellen doorgaan, is nog maar de vraag. “De angst bestaat, dat als het maximum wordt opgehoogd naar zes mensen, dat mensen daar alsnog boven gaan zitten en misschien wel tien personen ontvangen. De vraag is dus in hoeverre mensen zich aan zo’n maximum gaan houden.”

Mag de horeca weer open?

Iets wat Lambie in ieder geval niet ziet gebeuren, is dat de horeca deze maand nog open mag. “Er wordt door ministeries druk gerekend om te kijken hoe groot de impact zou zijn van een heropening van de restaurants, maar dat is meer iets voor volgend jaar.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | RTL Nieuws
Beeld | Brunopress

Ook interessant