Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Dit kunnen we verwachten van de persconferentie vanavond

persconferentie.jpg

We zitten inmiddels meer dan een maand in de intelligente lock-down. De vraag die momenteel heel Nederland bezighoudt: worden de coronamaatregelen na 28 april versoepeld? Vanavond is de langverwachte persconferentie en zullen we duidelijkheid krijgen.

Dit kun je verwachten van de persconferentie van Mark Rutte.

Versoepeling van maatregelingen

Al een aantal dagen op rij neemt de druk op de intensive care af. Nederland vraagt zich nu massaal af of de vrijheidsbeperkende maatregelen langzaamaan versoepeld kunnen worden. Afgelopen vrijdag liet Rutte weten dat we niet te veel moeten verwachten. ”Iedereen snakt naar versoepeling van de maatregelen. Maar er is op dit moment nog geen ruimte om ineens te denken dat we volgende week met het oog op 28 april alles kunnen laten vieren,” aldus Rutte. Maar wat kunnen we dan wél verwachten?

Drie aandachtspunten tijdens de persconferentie

Er zijn drie aandachtspunten waar Mark Rutte het tijdens de persconferentie over gaat hebben: de druk op de intensive cares, corona-apps en verspreiding. De druk op de zorg neemt af, maar de belasting van zorg is nog steeds groot volgens deskundigen. Deze moet weer terug naar het normale niveau van vóór de uitbraak. Versoepeling van de maatregelen zou kunnen betekenen dat dit direct leidt tot een nieuwe piek, terwijl het aantal ic-patiënten zich de komende tijd moet stabiliseren. Daarnaast wordt er momenteel het maximale gevraagd van zorgmedewerkers, en er moet voorkomen worden dat zij opbranden.

Kritiek op Corona-apps

Het kabinet wil op grote schaal bron- en contactonderzoek doen door het introduceren van apps. Volgens minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid kunnen deze apps in de gaten houden of je bij besmette patiënten in de buurt bent geweest om je vervolgens te kunnen waarschuwen. Experts hebben afgelopen vrijdag al kritiek gegeven op de wijze waarop én de snelheid waarmee De Jonge de app wil introduceren. Zo zouden de apps niet voldoen aan de privacyregels en trof RTL Nieuws binnen 24 uur al een datalek aan. Het ministerie van Volksgezondheid heeft geen duidelijke kaders rond de privacybescherming opgesteld. Het is dus nog maar de vraag of de app er daadwerkelijk gaat komen.

Scholen, horeca en festivals

Verwacht wordt dat kinderdagverblijven en scholen waarschijnlijk na de meivakantie weer open gaan. Lerarenvakbond ”Leraren in Actie” maken zich daar zorgen om. Zij willen eerst duidelijkheid over het besmettingsgevaar en overdraagbaarheid van het virus bij kinderen. Het RIVM heeft hier onderzoek naar gedaan, zodra dit onderzoek is afgerond zal het kabinet een besluit nemen.

Als het aan de burgemeesters van een aantal grote steden ligt, worden alle evenementen tot zeker 1 september afgelast. Organisatoren van festivals wachten op een besluit om de zomerfestivals al dan niet te annuleren en ook voetbalclubs wachten op duidelijkheid.

De anderhalvemetersamenleving blijkt in de praktijk onwerkbaar voor de horeca. De Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zou graag zien dat er onderscheid gemaakt wordt tussen verschillende horecazaken om aan de regels te kunnen voldoen. Ook waarschuwt de KHN dat als er niet snel wordt ingegrepen, twee derde van alle horecaondernemers per 1 juli zijn deuren zal moeten sluiten.

Anderhalvemetersamenleving

Één ding is zeker: het oude leven zoals we dat voor de corona-uitbraak kenden, zal niet op korte termijn terugkeren. De komende periode blijft de anderhalvemetersamenleving de norm, benadrukt Rutte meermaals.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Nu.nl, Trouw
Beeld | Arenda Oomen

Ook interessant