Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Hierom belanden zo veel medicijnen in de prullenbak

hierom-belanden-zo-veel-medicijnen-in-de-prullenbak.jpg

In Nederland slikken we voor miljarden euro’s aan pillen. Maar tegelijkertijd belandt voor honderden miljoenen euro’s aan medicijnen in de prullenbak, meldt De Telegraaf. Waar komt die verspilling van medicijnen door?

In ons land slikken bijna 12 miljoen mensen (meerdere) medicijnen. En dan zijn medicijnen zonder recept – zoals paracetamol – nog niet eens meegerekend. Vooral maagbeschermers worden veel geslikt, en ook laxeermiddelen en pijnstillers staan hoog op de lijst. Deels is die medicatie zeker nodig, omdat we steeds ouder worden. Maar niet alle geneesmiddelen worden zinnig of doelmatig voorgeschreven, zo blijkt. Sterker nog: soms worden medicijnen überhaupt niet gebruikt, en dat zorgt voor veel verspilling.

Verspilling medicijnen

Als een medicijn niet werkt bij de patiënt, blijft het in het kastje liggen. Ook slikken mensen met een chronische ziekte soms jarenlang medicijnen die ze niet meer nodig hebben. En soms zorgt dit er juist voor dat ze zieker worden. Het gebruik van medicijnen zou dus af en toe gecontroleerd moeten worden door de huisarts, maar dat gebeurt (bijna) niet.

Twijfel

Diana Veldman van de Patiëntenfederatie vertelt in de krant dat ze vindt dat verspilling ‘aan de voorkant’ moet worden tegengegaan. Voordat het bij de patiënt komt, bedoelt ze daarmee. “Soms wordt iets voorgeschreven, maar gaat de patiënt het niet ophalen. Uit onderzoek blijkt ook dat 20 procent van de patiënten bij het voorschrijven van een chronisch middel twijfelt of ze het wel gaan slikken.”

Volgens experts in de zorg kan die verspilling ook worden tegengegaan door de wet te veranderen. Nu is het verboden om een medicijn dat aan een patiënt is voorgeschreven te hergebruiken door een ander, maar dat zou wel verspilling tegengaan.

Lees ook: Medicatie over de datum? Dít kun je het beste doen met oude medicijnen

Miljoenen euro’s

Leo Kemps, directeur van een (zorg)logistiek samenwerkingsverband van de Brabantse universiteiten, vertelt aan De Telegraaf over het in kaart brengen hoeveel medicijnen ongebruikt de prullenbak in gaan. Volgens hem gaat het om tussen de 600 en 900 miljoen euro per jaar. “Het is volstrekt onaanvaardbaar dat ongebruikte medicijnen en goede materialen, zoals verbandmiddelen en incontinentiemateriaal, niet opnieuw worden uitgegeven. Op basis van door apothekers vermelde recente cijfers kom ik zelfs op een totaalbedrag van ruim een miljard euro.”

Bron | De Telegraaf
Beeld | Getty Images

Ook interessant