Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

RIVM-baas Jaap van Dissel: ‘Versoepelingen lockdown pas vanaf medio februari mogelijk’

van-dissel-versoepelingen-lockdown-vanaf-februari-mogelijk.jpg

Hoewel de huidige lockdown nu gepland staat tot en met 19 januari, zal het volgens RIVM-baas Jaap van Dissel nog wel langer duren tot we versoepelingen zullen zien. Hij denkt dat de coronamaatregelen pas medio februari wat minder streng zullen worden.

Pas wanneer begonnen is met het voor de tweede keer inenten van mensen, denkt Van Dissel dat de er versoepelingen zullen zijn van de lockdown.

Versoepelingen lockdown in februari

Op 14 december werd het aangekondigd: na een intelligente lockdown en een gedeeltelijke lockdown, startte er een nieuwe, strenge lockdown. Niet-essentiële winkels zijn inmiddels alweer ruim twee weken dicht en contactberoepen worden niet meer uitgeoefend. Eigenlijk zou de lockdown nog zo’n drie weken duren, waarna er mogelijk versoepelingen van de maatregelen zouden zijn. Maar volgens Jaap van Dissel, RIVM-baas en hoofd van het Outbreak Management Team, zullen we nog langer de huidige coronamaatregelen moeten blijven opvolgen.

Lees ook:
Waarom begint Nederland zo veel later met met vaccineren tegen corona?

Een belangrijk jaar

“Komend jaar wordt wel een belangrijk jaar, waarin veel kan veranderen”, zegt Van Dissel tegen het AD. Inmiddels hebben volgens de expert zo’n 2 miljoen Nederlanders een coronainfectie doorgemaakt; zij hebben een vorm van immuniteit. “We gaan vaccineren in januari, een tweede dosis volgt dan medio februari.” Dus vanaf die periode zijn vermoedelijk gedeeltelijke versoepelingen mogelijk door de groepen die ingeënt zijn“, aldus Van Dissel.

Hoe de versoepelingen van de lockdown er precies uit zullen zien, weet hij nog niet. “Dat wordt voor ons als OMT ook weer een spannende opdracht: hoe adviseer je precies de goede maatregelen, zodat je kunt versoepelen zonder dat het zo snel weer oploopt? Liever ga je niet weer in een harde lockdown”, zegt hij tegen de krant.

Eerder ingrijpen

Jaap van Dissel vertelt AD dat hij liever geen uitspraak doet over of de huidige lockdown de laatste strenge lockdown zal zijn waar Nederland mee te maken krijgt. Wel geeft de RIVM-directeur aan dat er in de toekomst eerder ingegrepen zal worden. “De signaalwaarden gaan naar beneden, zodat je eerder overgaat op strengere maatregelen.” Concreet houdt dat in dat de alarmbellen eerder gaan rinkelen wanneer de coronacijfers oplopen. Om welke aantallen het dan precies zal gaan is nog niet duidelijk.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.    

Bron | ANP, AD
Beeld | Getty Images

Margriet 02

Margriet 02 ligt nu in de winkel! In dit nummer een interview met Loretta Schrijver, lekker fit het nieuwe jaar in (met weekplan), winterpastels en wol en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant