Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Versoepelingen in verpleeghuizen met hoog aantal vaccinaties: knuffelen mag weer

versoepelingen-in-verpleeghuizen.jpg

Goed nieuws voor bewoners van verpleeghuizen: de eerste versoepelingen van de coronamaatregelen zijn mogelijk. Volgens demissionair minister Hugo de Jonge is er ruimte voor meer bezoek, meer activiteiten in grotere groepen en mag er zelfs geknuffeld worden.  

Geen 1,5 meter afstand of een mondkapje? Dit kun je verwachten. 

Versoepelingen in verpleeghuizen 

Volgens het Outbreak Management Team (OMT) is het versoepelen van de maatregelen in verpleeghuizen veilig genoeg als minstens 80 procent van de bewoners twee vaccinaties heeft gehad tegen het coronavirus. Het kabinet volgt het advies van het OMT op. Dit betekent dat er meer activiteiten in grotere groepen mogelijk zijn en er meer ruimte is voor bezoek.

Ook mogen vrijwilligers en mensen met niet-medische contactberoepen, zoals kappers, in verpleeghuizen weer aan de slag. Daarnaast zijn de 1,5 meter afstand en het mondkapje voor enkele vaste bezoekers in de eigen kamer van een bewoner straks niet meer nodig. Daarbij geldt wel de voorwaarde dat de bezoeker negatief getest of gevaccineerd is. Andere preventiemaatregelen, zoals handen wassen en afstand houden in andere ruimtes, bijvoorbeeld tijdens de dagbesteding, blijven voorlopig nog wel van kracht. 

Een tussenfase

Het OMT laat weten dat de versoepelingen in verpleeghuizen een tussenfase zijn. Wanneer meer mensen tegen het coronavirus zijn ingeënt, zouden deze instellingen nog verder kunnen versoepelen. Dat komt omdat daarmee het risico op een besmetting buiten het verpleeghuis ook daalt.

Lees ook: Fijn vooruitzicht: ‘Kabinet wil terrassen en winkels op 21 april openen’

Sterke daling van besmettingen

Het Ministerie van Volksgezondheid laat weten dat er inmiddels al ruim een half miljoen bewoners van verpleeghuizen en in instellingen voor gehandicaptenzorg zijn gevaccineerd. Hierdoor zijn het aantal nieuwe besmettingen, ziekenhuisopnames en het aantal coronadoden binnen deze instanties vergeleken met december al met 90 procent gedaald. Om die reden kunnen binnen deze instellingen de coronamaatregelen voorzichtig aan worden versoepeld. 

Verschil per locatie 

De voorwaarde voor de versoepelingen in verpleeghuizen is dus wel dat de vaccinatiegraad 80 procent of hoger moet zijn. Daarnaast laat de Rijksoverheid weten dat elke locatie anders is, dus wordt er per instelling gekeken naar wat verantwoord is. Elke locatie zal dus zelf de bewoners over de mogelijke versoepelingen die daar gelden informeren. 

Bron | NU.nl, Rijksoverheid
Beeld | Getty Images

Ook interessant