Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Over déze versoepelingen voor de feestdagen vraagt het kabinet het OMT advies

versoepelingen-voor-de-feestdagen-hierover-wil-kabinet-advies.jpg

De feestdagen zullen er dit jaar anders uit gaan zien, maar wat we precies kunnen verwachten is nog onduidelijk. Dinsdag 8 december zal het kabinet hierover uitspraak doen tijdens een persconferentie. Daarvoor heeft zij inmiddels het OMT gevraagd om de versoepelingen voor de feestdagen te onderzoeken. 

Bij de familie thuis aan het kerstdiner of toch uit eten in een restaurant? Hier buigt het OMT zich over.

Versoepelingen voor de feestdagen

Het Outbreak Management Team (OMT) geeft adviezen aan het kabinet rondom het coronavirus. Zij houden zich op dit moment bezig met de mogelijke versoepelingen voor de feestdagen. Het gaat daarbij om het eerder sluiten van de scholen, het beperkt openen van de horeca en om een vergroting van de groepsgrootte. Dat melden bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws. Het gaat niet om een totaalpakket aan versoepelingen, maar om verschillende keuzeopties die het kabinet in overweging kan nemen. Wanneer de besmettingsaantallen opnieuw stijgen, of de daling niet doorzet, dan zijn deze versoepelingen met de feestdagen niet mogelijk. Aanstaande vrijdag zullen experts bij elkaar komen om een nieuw advies aan het kabinet te geven.  

Maximale groepsgrootte

Het kabinet heeft het OMT-advies gevraagd over het voorstel om de groepsgrootte tijdelijk te verruimen van drie naar zes personen. En of bijvoorbeeld in musea, theaters en bioscopen rond de feestdagen het maximumaantal personen tijdelijk van 30 naar 100 kan worden verhoogd. 

Lees ook: 5x zo voorkom je dat je tijdens de feestdagen ziek wordt van (te veel) eten

Scholen eerder dicht

Daarnaast vraagt het kabinet het OMT om advies over het eerder sluiten van de scholen. Het OMT zal onderzoeken of het verstandig is om de kerstvakantie met een week te vervroegen en daarmee ook te verlengen van twee naar drie weken. Dit moet ervoor zorgen dat de besmettingsaantallen afnemen. Dit argument komt voort uit de tijdelijke daling in de besmettingen die te zien was tijdens de herfstvakantie. Toch zijn nog niet alle deskundigen het erover eens in hoeverre scholieren het virus verspreiden, en of het eerder sluiten van de scholen tijdens de kerstvakantie daarmee nuttig is.

Horeca tijdelijk open

Als laatste wordt ook gekeken of tijdens de feestdagen de horeca tijdelijk open kan. Het gaat om restaurants en andere ‘droge’ horeca, waarbij een beperking van de alcoholverkoop geldt en strikte coronaregels van kracht zullen zijn. Of het alleen om een tijdelijke opening met kerst en oud en nieuw gaat, of al vanaf half december, dat is ook nog niet duidelijk. Al eerder liet het OMT weten het openen van de horeca vanaf 15 december af te raden. Toch heeft het kabinet de vraag opnieuw aan het OMT gesteld.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.    

Bron | RTL Nieuws, NOS
Beeld | Getty Images

Ook interessant