Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Pas op déze dag besluit het kabinet of de volgende versoepelingen doorgaan

pas-op-deze-dag-besluit-het-kabinet-of-de-volgende-versoepelingen-doorgaan.jpg

Of dierentuinen, pretparken en sportscholen op 18 mei open kunnen, maakt het demissionair kabinet pas volgende week maandag definitief bekend. Hoewel het er nu op lijkt dat de volgende versoepelingen kunnen doorgaan, wordt pas twee dagen van te voren de knoop definitief doorgehakt.

Ingewijden zeggen tegen NOS dat dat de boodschap is in de persconferentie dinsdagavond van minister De Jonge en premier Rutte. Voordat de tweede stap van het openingsplan definitief wordt, willen ze afwachten of de daling van ziekenhuisopnamen doorzet.

Tweede stap in openingsplan

Deze tweede stap van het openingsplan zou betekenen dat zogenoemde doorstroomlocaties in de buitenlucht, zoals pretparken en dierentuinen, hun deuren (onder voorwaarden) weer mogen openen. Ook binnenzwembaden en sportscholen zouden bij de volgende versoepelingen weer toegankelijk zijn voor een beperkt aantal bezoekers. Ook teamsporten in de buitenlucht zouden weer mogen plaatsvinden. De mogelijkheden tot kunst- en cultuurbeoefening in bijvoorbeeld muziekscholen wordt na 19 mei volgens dit plan ook weer toegestaan.

Lees ook: Vakanties naar Spanje en Griekenland vanaf nu stuk makkelijker

Een week later

Eigenlijk was het de bedoeling dat deze versoepelingen op 11 mei aangekondigd zouden worden en op 12 mei ingaan, maar daar zag het demissionair kabinet nog geen optie voor. Het aantal ziekenhuisopnames liep niet op tijd terug, dus werden de versoepelingen een week opgeschoven. Volgens het Outbreak Management Team moest het aantal ziekenhuisopnames met twintig procent dalen; nu ligt het ongeveer tien procent lager dan vorige week.

Op basis van dat cijfer durft het kabinet het wel aan om te stellen dat de versoepelingen op 19 mei doorgaan. Toch hakken ze nog geen knoop door. Het is daarvoor nog te onzeker of de daling doorzet, stellen ze. Daarom wordt het besluit pas twee dagen van te voren echt genomen. Pas volgende week maandag zegt het kabinet of de versoepelingen die woensdag daarna dus echt kunnen doorgaan.

Andere versoepelingen die doorgaan

Buiten het al vastgestelde openingsplan, wil het demissionair kabinet ook de openingstijden van terrassen verruimen. Nu mogen buitenhoreca open zijn van 12.00 tot 18.00 uur. Dat wordt dan 07.00 tot 20.00 uur. Per welke datum dit precies in gaat, wordt hoogstwaarschijnlijk dinsdagavond tijdens de persconferentie duidelijk.

Ook hebben ze verder besloten dat het huidige negatieve reisadvies voor de hele wereld niet wordt verlengd. Dat houdt in dat het na 15 mei weer mogelijk is dat landen op geel of groen worden gezet. Daar mag je van de Nederlandse overheid dan dus weer naartoe reizen. Dat betekent overigens niet dat je zonder reden die landen op kan zoeken. Er zijn namelijk veel landen die Nederlanders niet toelaten zonder verplichte test of quarantaine.

Bron | NOS
Beeld | Getty Images

Margriet 20 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: alles over koningin Máxima en haar favorieten, Dominique (51) heeft parkinson, pubers in huis: dag seksleven en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant