Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Minister De Jonge: ‘Alle seinen op groen’ voor nieuwe ronde versoepelingen op 5 juni

minister-de-jonge-alle-seinen-op-groen-voor-nieuwe-ronde-versoepelingen-op-5-juni.jpg

Op zaterdag 5 juni gaan er weer nieuwe versoepelingen in. Dat heeft demissionair coronaminister Hugo de Jonge woensdag bekendgemaakt. Nu “alle cijfers die moeten dalen aan het dalen zijn en alle cijfers die moeten stijgen aan het stijgen zijn”, staan volgens de minister alle seinen op groen.

Vrijdag maakt De Jonge samen met demissionair premier Rutte tijdens een persconferentie definitief bekend om welke versoepelingen het gaat op 5 juni.

Versoepelingen per 5 juni

Hoewel we dus nog niet zeker weten welke coronamaatregelen versoepeld worden, zou het gaan om een aangepaste versie van de derde stap van het openingsplan. Naar verluidt mogen vanaf volgende week zaterdag restaurants en cafés binnen weer maximaal dertig gasten ontvangen. Daaraan kleven nog wel wat regels als reserveringen en vaste zitplaatsen, maar het is een goed begin. Of grote horecalocaties meer gasten mogen ontvangen wanneer zij een toegangstest hebben gedaan, is nog niet zeker.

Ook zouden de versoepelingen betekenen dat musea, theaters, bioscopen en andere zogenoemde doorstroomlocaties vanaf 5 juni weer te bezoeken zijn. Ook hier zouden nog een aantal regels gelden, zoals reserveringen voor een bepaald tijdslot.

Eerder dan verwacht

In grote lijnen gaat het dus om de derde stap van het openingsplan. Eerder verwachtte het kabinet deze stap op 9 juni te kunnen zetten, maar de versoepelingen zullen nu dus al op 5 juni ingaan. Wat wel anders is dan in het plan, is dat naast de restaurants ook cafés hun deuren mogen openen. Minister Grappenhaus gaf dit weekend al aan dat hij van dat verschil af wilde, en dat lijkt nu ook te gaan gebeuren.

Meer bezoek

Naast deze versoepelingen mogen weer vanaf volgende week zaterdag ook meer mensen over de vloer krijgen. Het advies om thuis maximaal twee mensen te ontvangen, wordt opgeschroefd naar vier personen. Mogelijk wordt ook het advies voor sporten in groepen aangepast, maar dit zal vrijdag verder bekendgemaakt worden.

Bron | NOS
Beeld | Getty Images

Ook interessant