Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Sportscholen, dierentuinen, zwembaden: dit gaat er vanaf 19 mei weer open (met déze regels)

zwembaden-versoepelingen-19-mei.jpg

Met een kleine slag om de arm gaan er vanaf woensdag 19 mei nieuwe versoepelingen in. Sportscholen, dierentuinen, zwembaden: ze mogen weer open, maar met welke regels?

We zetten het overzichtelijk voor je op een rijtje.

Versoepelingen vanaf 19 mei

We gaan de tweede stap uit het openingsplan zetten, maakten demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge dinsdagavond bekend in de persconferentie. Het Outbreak Management Team (OMT) houdt het hart vast, maar het kabinet waagt het erop met zicht op voldoende daling in het aantal ziekenhuis- en intensive care-opnamen. Er wordt een kleine slag om de arm gehouden tot en met maandag 17 mei: dan geeft het kabinet definitief groen licht voor de versoepelingen.

Maar de kans is echt héél klein dat het niet doorgaat, gaf Rutte te kennen. Dit betekent dat je er prima van uit kunt gaan dat vanaf 19 mei verschillende doorstroomlocaties weer opengaan. Denk aan sportscholen, dierentuinen en zwembaden, maar ook muziek- en dansscholen en openluchtmusea. Bij elke doorstroomlocatie gelden de nodige maatregelen.

Regels in sportscholen

Wil je weer naar de sportschool? Daar is straks een maximum van dertig personen per ruimte toegestaan. Je moet van tevoren reserveren en meewerken aan een gezondheidscheck. Ook draag je bij binnenkomst een mondkapje, dat wel af mag tijdens het sporten. Houd er daarbij rekening mee dat de kleedkamers gesloten zijn: in je sportoutfit naar de sportschool komen dus.

Je komt alleen of sport met maximaal twee personen en een trainer, alles op anderhalve meter afstand van elkaar. Groepslessen zitten er dus nog niet in, tenzij je jonger bent dan achttien jaar. Buiten mag je als volwassene straks overigens wel met maximaal dertig personen sporten. En jongeren tot en met 26 jaar mogen straks ook nog eens gezamenlijk buiten sporten zónder anderhalve meter afstand.

Regels in dierentuinen

Op naar de dierentuin? Ook hier moet je van tevoren reserveren, wat maximaal voor twee personen uit verschillende huishoudens kan (met uitzondering van kinderen en personen uit hetzelfde huishouden). In het park is straks één persoon per 10 vierkante meter toegestaan en iedereen moet een verplichte gezondheidscheck invullen.

Om teleurstelling te voorkomen: je mag straks wel naar de leeuwen, maar niet naar de slangen. Binnenruimten blijven namelijk nog gesloten. Toiletten zijn (gelukkig) wel open. De genoemde regels gelden ook voor attractieparken, natuurparken, kinderboerderijen, minigolfbanen en klimbossen.

Regels in zwembaden

Nu we richting de zomer gaan, is het natuurlijk heerlijk dat ook de zwembaden weer open mogen. Wil jij vanaf 19 mei een duik nemen? Dan gelden daar dezelfde regels als in sportscholen: reserveren, gezondheidscheck en maximaal dertig personen. Belangrijk verschil is dat je niet al in je bikini of badpak naar het zwembad hoeft te komen of drijfnat huiswaarts moet keren: in zwembaden zijn de kleedkamers namelijk gewoon wel open.

Lees ook:
4 redenen waarom zwemmen zo gezond is voor je

Regels in muziek-, dans- en toneelscholen

Een muziekles, dansles of toneelles mag vanaf 19 mei weer binnen, met een maximale groepsgrootte van dertig personen en anderhalve meter afstand tot elkaar. Goed nieuws dus als jij in een koor, op salsadansen of bij een toneelgroep zit. Je moet reserveren en een gezondheidscheck invullen. Bij binnenkomst moet je een mondkapje dragen, maar tijdens het oefenen of repeteren mag dat af. Publiek is vooralsnog niet toegestaan.

Regels voor openluchtmusea en -theaters

Helaas mogen musea, theaters en bioscopen nog niet de deuren openen, maar wel buíten gasten verwelkomen. Denk aan openluchtmusea en openluchttheaters. Voor openluchtmusea, beeldentuinen en openluchtmonumenten geldt dat er één persoon per 10 vierkante meter toestaan is.

Voor de overige culturele buitenlocaties geldt dat er maximaal dertig personen zijn toegestaan, met anderhalve meter afstand tot elkaar. Uiteraard is ook hier reserveren en een gezondheidscheck invullen verplicht, voor maximaal twee personen (tenzij het om kinderen of mensen uit hetzelfde huishouden gaat).

Bron | Rijksoverheid
Beeld | Getty Images

Ook interessant